Facebook Google+ Twitter

Na tropie pieczonej kaczki, czyli pokolenie Makłowicza

Faszerowana kaczka, bigos, żurek, creme brulee, potrafisz przygotować te potrawy? Coraz więcej młodych mężczyzn chwali się taką umiejętnością. Gotowanie wśród trzydziestolatków staje się modne i coraz smaczniejsze.

Czy to dwunastoletnia obecność Roberta Makłowicza w telewizji, charyzmatyczny akcent Pascala Brodnickiego, czy seksapil Nigelli Lawson sprawiły, że nasi panowie wreszcie chcą gotować i to gotować coraz lepiej? Nie zadowala ich już najlepszy nawet makaron czy zapiekanka, sięgają za to po coraz trudniejsze i bardziej wyszukane możliwości popisania się talentem kulinarnym typowym mężczyznom.

35-letni Marcin specjalizuje się na przykład w bigosie staropolskim według własnego przepisu. Szczęśliwcy, którzy spróbowali chwalą wyważenie składników, głęboką barwę uzyskaną dzięki odpowiedniej proporcji suszonych śliwek i zapach, koło którego nie da się przejść obojętnie. Zapach zbudowany z dymu, nuty hiszpańskiego winna, roztartego w palcach majeranku i owocu jałowca. Kulinarny artysta nieskromnie przyznaje, że nie jadł lepszego bigosu od tego, który sam przyrządza i chętnie dzieli się swoimi sekretami, na to i dziesiątki innych dopieszczonych do perfekcji dań.

Jeśli natomiast jesteś fanem zup, to żałuj, że nie znasz Macieja i jego tradycyjnego żurku czy tajskiej zupy krewetkowej, w której bazą jest mleko kokosowe. Najlepszym sposobem spędzania wolnego czasu dla 27-latka jest karmienie wszystkich chętnych i głodnych. Gotuje po swojemu, nie słuchając ani mamy, ani swojej dziewczyny i nie czytając „internetowych mądralów”. Wybiera najlepsze składniki, wącha warzywa, obmacuje owoce, starannie dopasowuje przyprawy do swoich dań. Gotuje szybko, kalorycznie i bardzo smacznie.

Tomasz na swoje 33. urodziny otrzymał niezapomniany prezent od teściów – kurs gotowania u Kurta Schellera. W jedzeniu nie liczy się bowiem tylko to co ugotujesz, ale również jak to zrobisz i jak podasz, a Tomek gotuje tak jak kobiety lubią najbardziej. Jest perfekcjonistą w odtwarzaniu największych dzieł światowych kuchni. W domowym zaciszu serwuje polędwiczki z truskawkami w occie balsamicznym, creme brulee z prawdziwym palonym karmelem czy piramidki z łososia, tworzone z misternie wykrojonych z naleśników krążków, przekładanych twarożkiem, wędzonym łososiem, plasterkami świeżego ogórka, aromatycznym koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Na drabinie do perfekcji kulinarnej kolejnym wyznaczonym celem Tomka jest lepsze poznanie win. O ile lepiej smakuje przecież diabeł morski w towarzystwie mango z lampką schłodzonego Chardonnay, niż reńskim Liebfraumilch w szklance z lodem.

Spotykając się na drinka panowie bez żadnego skrępowania omawiają swoje najnowsze przepisy, a po cichu planują udział w telewizyjnym programie "Ugotowani". Natomiast miejsce dawnych paluszków i chipsów zajęły domowy tatar, szaszłyk z krewetek królewskich czy na wyjątkowe okazje – pieczona kaczka – nowy punkt honoru wśród gotujących trzydziestolatków. Rozprawienie się z ptakiem porównują bowiem do spłodzenia syna czy budowy domu. Pozostają jeszcze tylko stosy naczyń do umycia i słowo pochwały dla łakomych na komplementy szefów kuchni. Panowie tak trzymać!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Tak, jeśli chodzi o nasze domy zgadzam się Pani Ewo. Jeśli chodzi o kuchnię, to nadal będę obstawał przy naszej staropolskiej czy też myśliwskiej. A, jeśli dla niektórych mężczyzn gotowanie jest afrodyzjakiem, to bardzo dobrze. Pozdrawiam:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Piotrze, trochę krzywdząca ta Pańska opinia ;) przecież w polskich kuchniach królują kobiety! Mężczyźni owszem wiodą prym, ale raczej jako szefowie kuchni w restauracjach. A jak wynika z moich obserwacji zjawisko gastroseksualizmu jest w Polsce stosunkowo młode.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Ewo przecież nie od dzisiaj wiadomo, że to mężczyźni wiodą prym w kuchni, czego dowodem nie muszą być wyszukane kuchnie azjatyckie, czy śródziemnomorskie, ale nasze staropolskie, myśliwskie zwłaszcza, gdy gotuje dr Grzegorz Russak. Pozdrawiam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Gastroseksualizm! Genialne wypośrodkowanie XXI wieku, stylu macho i metroseksualizmu....

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.