Facebook Google+ Twitter

Nagradzamy przepisy autorów Wiadomości24.pl

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2009-05-20 17:20

Oto lista nagrodzonych materiałów.

Śląskie niebo - niebo w gębie
Takie to je dobre, czyli żur ślonski
Kapuścioch

Zobacz inne materiały nadesłane na konkurs:

Ryjok i ślonskie krupniki
Golonko palce lizać
Nowe wcielenie kotleta
Ciasto - wykwintne delicje
Jagnięcinka dla niejadka - konkurs "Mój przepis"
Karkówka z grilla - poezja smaku

O co chodziło?

Uwaga autorzy! Przed Wami wyjątkowy konkurs kulinarny! Stawką w nim są trzy zestawy nagród ufundowane przez Śląską Organizację Turystyczną oraz Wiadomości24.pl. W ich skład wchodzą kulinarne gadżety związane z Festiwalem Śląskie Smaki (rękawica kuchenna, fartuszek, torba na zakupy i mini książki kucharskie) oraz filmy DVD. Co zrobić, aby jeden taki zestaw wygrać?

Szpajza Wiśniowa / Fot. arch.ŚOTWielkimi krokami zbliża się wielkie święto kulinarne w Pszczynie. 7 czerwca Śląska Organizacja Turystyczna organizuje już IV edycję Festiwalu Śląskie Smaki. W związku z tym wydarzeniem, wraz z jego organizatorem postanowiliśmy przygotować specjalny konkurs dla autorów Wiadomości24.pl.

Wystarczy od dziś, aż do soboty 30 maja, wysłać do nas tekst (minimum 1000 znaków plus jedno zdjęcie), w którym sprezentujecie nam sposób przygotowania Waszej ulubionej potrawy, kulinarnej specjalności, perełki ze skarbnicy rodowych przepisów. Szczególnie miło będzie nam przeczytać przepisy na śląskie specjały. Liczymy także na dużo zdjęć, a także śmiałe próby wideo. W końcu od samego czytania ślinka nie cieknie.

 / Fot. PAP/Leszek SzymańskiW konkursie biorą udział materiały nadesłane od momentu publikacji tego artykułu. Aby były one brane pod uwagę, jako pierwszy muszą posiadać tag: "mój przepis" i muszą zostać skierowane do działu "gotowanie". Na materiały czekamy do soboty 30 maja, do godziny 23. Wyniki zostaną opublikowane w poniedziałek, 1 czerwca. Wtedy zostanie ogłoszona lista trzech najciekawszych (naszym zdaniem) przepisów.

Konkurs otwarty jest dla wszystkich osób posiadających konto na Wiadomościach24.pl. Jeśli jeszcze nie jesteś naszym autorem, a chcesz wygrać nagrodę, zarejestruj się i pisz!

Na dobry początek przepis, który zrobil furorę na jednej z poprzednich edycji Ślaskich Smaków. Jeśli połknęliście kulinarnego bakcyla, bez problemu przygotujecie ten deser nie tylko pysznie wyglądający, ale i tak samo smakujący, deser. Zapraszamy do przygotowania szpajzy, deseru, bez którego na Górnym Śląsku nie odbędzie się żadne wesele czy komunia…

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (15):

Sortuj komentarze:

Mój przepis na równie pyszne ciasto biszkoptowe które możemy w dowolny sposób wykończyć i udekorować:
http://tedi21.cal.pl/index.php?view=article&catid=4%3Aprzepisy-na-ciasta&id=10%3Aciasto-biszkoptowe&option=com_content&Itemid=4

Komentarz został ukrytyrozwiń

Książka kucharska to nie będzie, ale postaram się jakis drobny gratis upominek wysłać Agnieszce W. Pod warunkiem, że ma uzupełniony adres w profilu.

Komentarz został ukrytyrozwiń

:)
Dziękuję, Natalio, i p. Podgórskim też, bo taka jakaś zagubiona się czułam, ale już się odnalazłam - zamierzam mianowicie napisać książkę kucharską. Właśnie pracuję nad skwareczkami z zabłąkanych turystek i ryjokiem ze zgwałconych Parmeńczyków.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Natalio, Potrzeba jest matką wynalazku, to ja wpadłam na ten pomysł. Nie chciałam gwałcić szynki parmeńskiej kapustą kwaszoną. ;))) Obie wersje są moim . li tylko i wyłącznie ;))) hehehe wymysłem.
W ten sposób. smakiem szynki parmeńskiej zachwycali się jej amatorzy osobno, bo smakowała parmeńską szynką, a kapuścioch z pieczarkami był po prostu kapuściochem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Przepis Basi Romer Kukulskiej zamierzam wkrótce pozbawić mięsa, zastąpić je np pieczarkami (dziekuje osobie, która wpadła na tą zmianę) - bardzo fajny pomysł.

Paweł, dzięki za przepis na ciasto, fajne.

Pozostałe, jak dla mnie - niejadalne. W szczególności przepisy rodziny Podgórskich. Okropne.

Domagam sie za to stanowczo nagrody, choćby ksiązkowej, dla Agnieszki W., za jej tekst link .

Komentarz został ukrytyrozwiń

GRATULUJĘ żrowi śląskiemu. Jest to rzeczywiście pychota, którą moge jeść na okrągło, każdego dnia.
Mam nadzieję już za pięć dni zjeść talerz żuru , który zrobi sąsiadka, ślązaczka specjalnie na mój przyjazd.
To najlepszy na świecie żur śląski z kartoflami.
Pani Jadwigo,
żur z kartoflami to jest już luksusowe jedzenie. Kryzysowa jest wodzionka. Ale to także wielka sztuka zrobić dobrą wodzionkę.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 31.05.2009 17:07

Franciszku, Zaranku, nie zgodzę się, że pyszny smalec jest niezdrowy. Co jest niezdrowe, to chyba jednak sprawa dużo bardziej skomplikowana. A podstawa, tak uważam, to byle nie przesadzać - ani w stronę korzonków ani w stronę smalcu :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ten konkurs to jest działanie na złośc panu prezydentowi - jest kryzys! Katrofle z wody wtranżalać ! No, może troche soli i masła " na pridumku"...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Smaczna sprawa! Brawo!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Andrzeju! Nie pisz w komentarzach! Wysyłaj tekst! :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.