Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

35059 miejsce

Najlepsza pora na robienie orzechówki. Zobacz przepisy na nalewkę

Współautorzy: Barbara Podgórska

Najwyborniejszą nalewkę z zielonych orzechów włoskich robi się z niedojrzałych owoców zrywanych właśnie teraz, „w okolicach” świętego Jana. Wiele jednak przepisów zaleca także owoce zbierane na przełomie lipca i sierpnia.

 / Fot. Barbara PodgórskaWedług powszechnego przekonania orzechówka łagodzi dolegliwości gastryczne i rozgrzewa. Znakomity lekarz, Marcin Siennik, w Herbarzu czyli zielniku ... z 1568 roku, twierdził: Wódka z orzechów włoskich, nie tylko od powietrza broni, ale też wodnice nowe i stare rozpędza. Mój dziadek Władysław, cieśla kolejowy w Skierniewicach w porze letniej zawsze trzymał w kuchni, na dużym, czarnym kredensie litrowe butle po wódce, zatykane korkami, pełne nalewek z orzechów, wiśni, malin.

Receptur na orzechówki jest co nie miara. Rozmaite polecają ilości orzechów, rozmaite sposoby ich rozdrabniania, rozmaitymi alkoholami nakazują zalewać: spirytusem albo wódką. Ja do wszelkich nalewek preferuję raczej wódkę: 40º- 45º. Jedni znawcy zalecają wystawianie słoja z maceratem na słońce, inni – przeciwnie - radzą schować go w ciemne miejsce. Nastaw, pokazany na zdjęciu, na zaledwie dwa dni. Trzymamy go w kuchni, na ladzie.

Można o orzechówki dodawać najróżniejsze składniki zapachowe; skórkę cytrynową, korę cynamonową, goździki, melisę, płatki róży. Można ją przyrządzać jako nalewkę wytrawną albo słodką, a dosładzaną cukrem, cukrem trzcinowym albo miodem. Z ogromnej liczny przepisów wybraliśmy dwa. Drugi daje sporą ilość trunku, ale proporcje ingrediencji zawsze można zmniejszyć.

Orzechówka I

25 zielonych orzechów zebranych przed 24 czerwca, 1,5 szklanki cukru, garść płatków róży cukrowej, skórka otarta z dużej cytryny, kawałek kory cynamonowca, 1/4 l spirytusu.
Owoce ponakłuwać wykałaczką, zalać syropem zagotowanym z 1 szklanki wody i cukru, dodać płatki róży i przyprawy, wlać spirytus. Postawić na słońce, na 2 miesiące. Przefiltrować, przelać do butelek.

Orzechówka II

1,5 kg orzechów o miękkiej łupinie i skorupie, zbieranych na przełomie lipca i sierpnia, 3,25 l spirytusu 70 proc., 2 kg cukru.

Owoce umyć, osączyć, pokroić, umieścić w gąsiorze, zalać spirytusem, odstawić na 4 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym okresie zlać klarowny, ciemnobrunatny nalew do osobnego gąsiorka, a pozostałe orzechy zasypać cukrem i pozostawić do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Wytworzony syrop cukrowy zlać, przefiltrować. Oba płyny połączyć, starannie wymieszać, ewentualnie rozcieńczyć nieco przegotowaną, ostudzoną wodą, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć. Odstawić dla dojrzewania na 3 – 4 miesiące.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Muszę przyznac iż nigdy nie robiłam orzechówki,zawsze miałam obawy przed zielonymi orzechami.Proszę mi powiedziec czy mogę zmniejszyc ilośc cukru???Nie jestem cukrzykiem ale mam dośc sporo nadwagi i obawiam się iż przy naszych nalewkach będę musiała za niedługo zamienic wagę łazienkową na towarową;))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Drugi przepis lepszy. Na dłużej starczy:)

Przy okazji, przypomniało mi się coś. Czy ktoś nazywa może nalewkę z nagietek "KUKUŁKĄ"? Moja babcia tak na taką nalewkę mówiła. Nalewkę kukułkę znajduję, ale tylko jako nalewkę z wiadomymi cukierkami.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.