Facebook Google+ Twitter

Najsłodsza przyjemność. 12 kwietnia przypada dzień czekolady

Czekolada stała się jednym z najbardziej popularnych rodzajów żywności i jednym z najbardziej pożądanych smaków świata. Dziś obchodzi swoje święto.

Czekolada. Biała, gorzka, mleczna. Każda jest pyszna / Fot. André Karwath, CC 2.5, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chocolate.jpgNajwcześniejsze świadectwa o uprawie kakao pochodzą z 1100 roku p.n.e. Czekolada znana była już Aztekom, jednak w zupełnie innej formie niż współczesna. Kakao było dodawane do napojów jako tak zwana "gorzka woda" (xocoatl). Był to gorzki, pikantny, spieniony napój, często o aromacie wanilii i chili. Oprócz walorów smakowych, napój skutecznie zwalczał zmęczenie, a to dzięki obecności teobrominy.

Czekolada była także dobrem luksusowym i służyła za środek płatniczy. Z powodzeniem stosowano ją ponadto jako lek na biegunkę. Czekoladowych rozkoszy Europa zaznała
dopiero po XVI wieku, a pierwszy dom czekolady powstał w Londynie w 1657 roku.

Oglądaj galerię zdjęć rzeźb z czekolady: To też czekolada... Popatrz, zanim schrupiesz

Czekolada w postaci stałej została wynaleziona w 1847 roku, kiedy odkryto sposób na połączenie czekoladowego masła z cukrem, przez co powstała pierwsza, bardzo zbliżona do tradycyjnej, tabliczka czekolady. Może nie była to ta sama, jaką znamy dzisiaj, jednak był to już wytwór w formie stałej.

Większość używanej dziś czekolady to czekolada mleczna, która oprócz kakao i wanilii zawiera dodatkowo mleko w proszku lub mleko skondensowane. Europejskie przepisy określają minimum 25 proc. suchej masy kakaowej dla tej odmiany. Najlepsze jakościowo mleczne czekolady w swoim składzie mają nie więcej niż 50 proc. kakao.

Oglądaj też fotorelację: "Czekoladowe życie", czyli festiwal czekolady, kawy i herbaty

Czekolada gorzka zawiera przede wszystkim proszek kakaowy i masło kakaowe w różnych proporcjach. Do tej mieszaniny dodaje się cukier i niewielką domieszkę wanilii. Europejskie przepisy określają minimum 70 proc. masy kakaowej. Ciemna czekolada, z wysoką zawartością kakao, jest bogatym źródłem epikatechiny i kwasu galusowego, które uważane są za dobroczynne dla serca. Gorzka czekolada spożywana regularnie i w niewielkich ilościach podobno zmniejsza wystąpienie ataku serca.

Nie czekaj, zgłoś się! Trwa konkurs Dziennikarz Obywatelski 2010 Roku

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

  • Autor usunął profil
  • 13.04.2011 02:41

Dzisiaj też mogę sobie zrobić dzień czekolady (;

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pozwolę sobie dodać słodkiego Małysza - z 330 kg białej czekolady link

Komentarz został ukrytyrozwiń
Laufer
  • Laufer
  • 12.04.2011 20:21

Ojej;) Pani Małgorzato pragnę zaznaczyć, że Pani sama jest jak taką białą blond czekoladką:) (ach ta moja słabość do blondynek) szkoda, że nie mieszka Pani w moim mieście bo bym Panią porwał i uwięził na księżycu;) a żeby nie było offtopu: fajny tekst i ciekawe informacje. achhhh idę sobie kupić czekoladę.... białą oczywiście ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

A dla mnie ten dzień to Dzień Kosmonautyki i lot Gagarina

Komentarz został ukrytyrozwiń
czambalimbe
  • czambalimbe
  • 12.04.2011 13:59

A później sie dziwić że ludzie tacy grubi ^^

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mniaaam, mogę jeść i jeść takie smakołyki :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.