Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

627 miejsce

Największa w Polsce ubojnia otwarta. Zabije 320 tysięcy zwierząt miesięcznie

Wiele było protestów mieszkańców, ale w końcu w Kutnie otwarto największą ubojnię trzody chlewnej. W piątkowej uroczystości otwarcia brało udział setki osób, m.in. dostawców, biznesmenów, władz, mediów. Zagościł również biskup diecezji łowickiej - Andrzej Dziuba.

Biskup Diecezji Łowickiej, Andrzej Dziuba. / Fot. Piotr PanfilNa ulicy Górnej w Kutnie powstała nowoczesna ubojnia trzody chlewnej. - Jest to największa firma tego typu w Polsce oraz w środkowo-wschodniej Europie - informował podczas uroczystości otwarcia szef ubojni, Piero Pini. Linia produkcyjna ruszy 19 kwietnia, a posłuży temu nowoczesna technologia. Zakład będzie przerabiał 80 tysięcy sztuk świń tygodniowo.

Piero Pini z prezydentem miasta, Zbigniew Burzyński. / Fot. Piotr PanfilNowe miejsca pracy

- W imieniu własnym i władz samorządowych miasta Kutna, chciałbym podziękować i pogratulować, że Piero Pini wybrał akurat to miejsce na lokalizację swojej firmy - mówił podczas przemowy prezydent miasto Kutno, Zbigniew Burzyński. - Ten zakład da mnóstwo miejsc pracy.

- Ubijając 80 tysięcy sztuk, będzie to około 1200 osób zatrudnionych - odpowiada Piero Pini. Jednak na początku zatrudnionych zostanie około 600 osób, a docelowo 1200 pracowników na dwie zmiany. Co ważne, zatrudnienie znajdzie w tej firmie także kilkadziesiąt kobiet.

Piero Pini dziadkiem

Szef zakładu Pini Polonia ogłosił na otwarciu, że bardzo się cieszy nie tylko z otwarcia, ale z faktu, iż właśnie został dziadkiem. - Teraz się cieszę, że zostałem dziadkiem, a jutro może będę się cieszył, że zbudowałem ten zakład - powiedział Pini.

Zakład Pini Polonia na ulicy Górnej w Kutnie. / Fot. Piotr PanfilEkologiczna bomba?

O największej ubojni w kraju, która powstała w Kutnie pisaliśmy na łamach Wiadomości24.pl już dwa lata temu. Wtedy to odbyło się wiele protestów i wpłynęły skargi mieszkańców okolic, gdzie został wybudowany zakład. Mieszkańcy pobliskich domów bali się smrodu, odoru jaki będzie wydobywał się z ubojni.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (11):

Sortuj komentarze:

ada
  • ada
  • 11.08.2012 23:29

Wystarczy zrezygnować z mięsa. To nic strasznego, a dzięki temu zyskasz lepsze zdrowie i zmniejszy się zanieczyszczenie środowiska. Ja nie jem mięsa od wielu lat, nie narzekam na zdrowie, a figurę mam rewelacyjną. Zero kłopotów z wagą.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Anna Hcn
  • Anna Hcn
  • 07.08.2012 20:03

Auszchwitz po prostu, dramat straszny i jeszcze jakis ksiadz to poswiecil, ludzkie myslenie mnie dobija po prostu, reklamy wypraly ludziom mozgi:( Cieszyc sie, ze tyle zwierzat ginie niewinne i bezbronne istoty.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Paweł M.
  • Paweł M.
  • 23.07.2012 11:15

Najważniejsze przecież, że będą zarzynane NOWOCZEŚNIE. Co za dramat...

Komentarz został ukrytyrozwiń
Lola
  • Lola
  • 21.07.2012 23:34

Biskup poświęcił zarzynarnię? Cieszą się, że będą nowe miejsca pracy przy zabijaniu? Czy my się cofany w rozwoju? I jeszcze do tego naiwniaka, co pisze, że świnki usypiają - zobacz sobie na you tube jak one usypiają. A humanitarny sposób nazywa się weganizm.

Komentarz został ukrytyrozwiń
BM
  • BM
  • 21.07.2012 08:54

Rzygać mi się chce...

Komentarz został ukrytyrozwiń
Marcin
  • Marcin
  • 20.07.2012 10:54

" Zakład będzie przerabiał 80 tysięcy sztuk świń tygodniowo". Przerobić można pomidory na keczup. Świnie będą tam mordowane !!!

Komentarz został ukrytyrozwiń
Gosc
  • Gosc
  • 11.01.2012 09:21

Porownywanie przemyslowego uboju zwierzat, wychodowanych w tym celu do Auschwitz jest duzym naduzyciem.
Nikt ubijanym w Kutnie swiniom nie patrzy w oczy. Technicznie awykonalne. Swinki zasypiaja sobie i w ten sposob dokonuje sie ich uboju - przy uzyciu CO2. Znasz bardziej humanitarny sposob, przedstaw go prosze.

Komentarz został ukrytyrozwiń
proview
  • proview
  • 20.05.2011 00:06

Auszchwitz dla zwierząt XXI wieku ;], wiemy co ludzie wtedy myśleli jak szli do komory, to teraz możemy przypuszczać co myślą świnie wchodząc do tego zakładu ;p

Komentarz został ukrytyrozwiń
Emi
  • Emi
  • 31.08.2010 08:42

Jesteście chorzy ludzie!!! Jak można patrzeć bez litości prosto w oczy tego zwierzęcia i zwyczajnie odebrać mu życie... bez komentarza.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Informacja trochę w orwelowskim stylu. Bo z czego tak naprawdę się cieszyć. Chyba tylko z tego dziadka.
Jeśli tam pojawi się 1200 miejsc pracy, to w innych zakładach ich ubędzie 2400. Chyba, że wzrośnie polski apetyt na wieprzowinę i zaczniemy jej spożywać o 320 tysięcy sztuk miesięcznie więcej (czyli o około 32.000.000 kilo więcej, czyli o 0,9 kg wieprzowiny na głowę statystycznego tuziemca). Raczej wątpię. Być może, że mięso trafi do Włoch a świnie wyhodują fermy krajowe. Miejmy nadzieje.
Ileż niewinnej krwi się przeleje. Świnia ma jej nie mniej niż człowiek - ok 5 litrów. A więc miesięcznie wytoczą 1,6 miliona litrów świńskiej krwi. To jest skład pociągu z 25 wagonami.
No cóż, jeść trzeba.
Smacznego.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.