Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

13970 miejsce

Nat Geo People zaprasza na blok programów „Weekend do schrupania"

W ramach kulinarnego bloku programowego „Weekend do schrupania”, kanał Nat Geo People zaprasza widzów do poznawania najsmaczniejszych dań kuchni całego świata: Afryki, Azji, Australii, Ameryki Środkowej i Europy.

 / Fot. Nat Geo PeopleW ramach cyklu, razem z Sarą La Fountain przeniesiemy się do Australii na „Antypody smaków”, by przemierzając miejsca spoza popularnych szlaków turystycznych, znaleźć najlepsze składniki i stworzyć z nich niezwykłe dania. Razem z Jose Andresem w programie „Haiti: kulinarna wyprawa” odkryjemy zupełnie nowe oblicze tej wyspy, pełne kolorów, smaków i cudów natury. Z kolei Kiran Jethwa w serii „Afryka od kuchni” przedstawi nam ludzi z Czarnego Kontynentu, którzy dbają o swoje gospodarstwa i produkty, by później wyczarować z nich pyszne dania, które serwowane są zarówno w miejskiej restauracji, jak i w dzikim buszu. Następnie podróżnik Ishai zabierze nas do „Najsmaczniejszych miast świata”, wskazując, które restauracje warto odwiedzić. Wraz z Vietem Phamem w programie „Malezja: świeżość na talerzu” przemierzymy ten azjatycki kraj, dowiadując się o lokalnej sztuce kulinarnej mieszkańców. Aż w końcu dotrzemy do Indii, by Sara Todd w serii dokumentalnej „Moja restauracja w Indiach” pokazała nam, jak założyć kulinarny biznes w tym kraju.

„Weekend do schrupania” – emisje w sobotę i w niedzielę 9 i 10 września od godz. 16:00 na kanale Nat Geo People.

Opisy programów



„Antypody smaków”

Szefowa kuchni i prezenterka telewizyjna Sara La Fountain zagłębi się w piękno Australii, ukazując niezwykłe miejsca spoza popularnych szlaków turystycznych. Przemierzając dalekie i nieznane terytoria, będzie szukała lokalnych produktów, by następnie w mistrzowski sposób zmieszać ze sobą składniki, tworząc nowe kompozycje smaków, łączące w sobie precyzję, pasję i kreatywność. Wszystkie potrawy, jakie przygotuje z tych sezonowych produktów, będą proste i oryginalnie zaprezentowane.

„Haiti: kulinarna wyprawa”
José Andrés, jeden z najlepszych szefów kuchni na świecie, odkryje przed widzami mało znane i jak mówią niektórzy, najpiękniejsze państwo Wysp Karaibskich. Haiti kojarzy się wielu ludziom głównie z katastrofami – trzęsieniami ziemi czy huraganami. Tymczasem José pokaże zupełnie nowe oblicze tej wyspy. Zdaniem gospodarza programu, jedzenie jest wielką potęgą, a eksploracje tego, co i w jaki sposób spożywają inni ludzie, pomagają zrozumieć ich kulturę. José doświadczy prawdziwych rytuałów Haiti, począwszy od przygotowania tradycyjnego chleba z manioku, aż po uczestnictwo w obrzędach religijnych. Zapoluje na kraby lądowe, a także spróbuje lokalnych specjałów na gwarnej ulicy Port-Au-Prince. Widzowie poznają również historię Haiti, odwiedzą monumentalną Cytadelę czy 150-letnią fabrykę rumu.

„Afryka od kuchni”
„Afryka od kuchni” to propozycja dla wszystkich, którzy chcą się wybrać w kulinarną podróż po Czarnym Kontynencie, by zobaczyć, co można hodować, uprawiać, upolować i złowić w tak wymagającym klimacie. Kiran Jethwa przedstawi nam niezwykłych mieszkańców Afryki, którzy dbają o swoje gospodarstwa i produkty, by później wyczarować z nich pyszne dania, serwowane zarówno w miejskiej restauracji, jak w dzikim buszu. W Ugandzie Kiran przybliży nam kulturę jedzenia niezwykle popularnych tam „rarytasów” - insektów - a także owoców chlebowca. Z kolei w Etiopii zapozna się ze sposobem przyrządzania indżery - tradycyjnego płaskiego pieczywa, a w Kenii będzie łapał sumy w wodzie pełnej krokodyli.

„Najsmaczniejsze miasta świata”
Weekend w Paryżu, Rzymie, czy Barcelonie brzmi cudownie. To miasta, w których ilość atrakcji, urokliwych zaułków i zabytków koniecznych do odwiedzenia trudno zliczyć. To samo oczywiście tyczy się jedzenia, bo pod względem ilości i różnorodności oferty kulinarnej to jedne z najlepszych miejsc na świecie, w których można skosztować dokonań cenionych szefów kuchni i poznać wyjątkowe smaki. Tylko jak zdecydować, którą restaurację wybrać spośród tylu wyśmienitych propozycji? W programie poznamy Ishaia Golana (znanego z serialu „Podwójna gra” emitowanego na kanale FOX), przewodnika i podróżnika, który kierując się podniebieniem wybiera się w różne części świata. W każdym odcinku odwiedzi on cztery najbardziej popularne w danym mieście restauracje, zawsze pełne gości, często polecane przez rodowitych mieszkańców regionu. Na koniec Ishai podsumuje swoje wrażenia, wskazując nie tylko najlepsze lokale w danym mieście, ale nawet typując najlepsze restauracje w skali całego świata.

„Malezja: świeżość na talerzu”

Urodzony w Malezji szef kuchni Viet Pham powraca w swoje rodzinne strony - do stanu Terengganu na północnym wschodzie kraju. Zamierza dowiedzieć się jak najwięcej o lokalnej sztuce kulinarnej i jej składnikach oraz stworzyć danie, inspirowane zdobytymi doświadczeniami. Podczas podróży odwiedzi wiele malowniczych zakątków Malezji - od lasów deszczowych, przez wybrzeże - po odległe wioski w głębi kraju. Zmierzy się także ze wspomnieniami o swoim traumatycznym dzieciństwie, spędzonym w obozie dla uchodźców. Na wszystko ma zaledwie tydzień czasu - czy zdoła stanąć na wysokości zadania i w tak krótkim czasie stworzyć danie, które będzie odpowiadało jego perfekcjonistycznym standardom?

„Moja restauracja w Indiach”
Sarah Todd, modelka i zapalona kucharka, porzuca swoje wygodne, stylowe życie w Melbourne, by przenieść się do indyjskiego Goa i zmierzyć z wyzwaniem otwarcia i prowadzenia restauracji na aż 400 osób. Jednak w przemyśle, w którym statystycznie jedynie jednej na trzy restauracje udaje się przetrwać, nowo otwarte miejsce musi być nietypowe i przyciągać swoją magią. Lokalizacja na klifach powyżej najbardziej ekskluzywnej plaży w rejonie Goa sprawiła, że jeszcze przed otwarciem oczekiwania ludzi względem restauracji były ogromne. Sarah ma niewiele czasu, by nabrać doświadczenia w indyjskiej gastronomii oraz by jak najwięcej nauczyć się o prowadzeniu własnego biznesu. Uzbrojona w poczucie humoru, ogromną pasję do dobrego jedzenia oraz miłość do Indii, kobieta dąży do zrealizowania swojego marzenia. Do wykonania ma długą listę zadań, a swoje obowiązki łączy z macierzyństwem. Sześcioodcinkowa seria pokaże Sarę podczas kluczowych etapów rozwoju restauracji – od budowy przez chaos dnia otwarcia i dalej, przez epizody, gdy kobieta stara się stworzyć unikalne doświadczenie kulinarne znad goańskiego wybrzeża.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.