Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

18539 miejsce

Naukowcy odkryli nowy smak - tłusty...

Według badaczy smak jest najbardziej tajemniczym spośród wszystkich ludzkich zmysłów. Dopiero od niedawna naukowcy dzięki coraz większym możliwościom, bliżej przypatrują się naszym kubkom smakowym.

 / Fot. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chocolate_Cake_Flourless_(1).jpgLudzkie zmysły są obszarem bardzo osobliwym. W szczególności jeśli chodzi o zmysł smaku. Dopiero od niedawna naukowcy dzięki coraz większym możliwościom, bliżej przypatrują się naszym kubkom smakowym. Według najnowszych badań smak służy nie tylko temu, abyśmy poczuli przysłowiowe niebo w gębie. Doznania smakowe w dużym stopniu wpływają na pracę mózgu, kształtują sposób myślenia oraz sterują metabolizmem organizmu.

Dotychczasowa wiedza na temat smaku przede wszystkim sprowadzała się do anatomii języka, którego powierzchnię pokrywają kubki smakowe. Każdy z nich zawiera receptory, czyli miejsca, które po zetknięciu ze związkami zawartymi w jedzeniu wysyłają odpowiednie impulsy do mózgu. Mózg przetwarza impuls na odczuwany smak.

Do tej pory znaliśmy pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i od 2000 roku - umami (czujnik kwasu występujący w mięsie, serach pleśniowych, grzybach, sosie sojowym, kuchni azjatyckiej). Kilka tygodni temu naukowcy pod przewodnictwem Russella Keatsa (Australia, Deakin University) ogłosili istnienie szóstego zmysłu smaku, który jest czuły na kwasy tłuszczowe - smak tłusty.

Smak tłusty, jak sama nazwa wskazuje, pozwala wykrywać ślady tłuszczu w jedzeniu. Działa w zróżnicowany sposób. Ludzie, u których funkcjonuje jako główny czujnik smaku, mają mniejszy apetyt na pokarm o dużej zawartości tłuszczu. Natomiast u osób mniej wrażliwych na ten smak, działa w odwrotny sposób. Według Keatsa jest to jedna z przyczyn występowania nadwagi w społeczeństwie.

Badacz tłumaczy to w ten sposób, że każdy człowiek wyczuwa smak i jego natężenie w odmienny sposób. Jednak ze wszystkich sześciu, najbardziej różnimy się wrażliwością na gorycz. Dzielimy się na dwie grupy: na tych, którzy wyczuwają ją intensywnie oraz na tych, którzy jej nie czują prawie wcale. Przypuszczalnie przyczyną różnic jest sprawa genów. W zależności jakie odziedziczymy po rodzicach, gorycz odczuwamy mocniej, słabiej albo nawet wcale.
To właśnie wrażliwość na gorzki smak kreuje nasze gusta kulinarne oraz to w jakim stopniu czerpiemy przyjemność z jedzenia. Ci, którzy nie wykrywają goryczy, jedzą prawie wszystko. Nie pasjonują się kulinariami, ani nie czerpią przyjemności z jedzenia. Natomiast ludzie o dużej czułości na ten smak są prawdziwymi smakoszami.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Odruch wymiotny spowodowany obradami Sejmu to chyba powszechne uczucie u większości Polaków;-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Katarzyno, rozważania o smakach uwolniły mnie od wszechobecnej polityki. Dziękuję. Już mi się wymiotować chciało w czasie transmisji obrad Sejmu. Chyba tam bardzo tłusto karmią w ich stołówce, bo wszyscy tacy wypasieni.
Bardzo ciekawy artykuł. Proszę o więcej.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.