Facebook Google+ Twitter

Naukowcy wspomagają branżę producentów kakao. Drzewa kakaowca poddawane są kwarantannie (wideo)

W Wielkiej Brytanii istnieje komórka zajmująca się kwarantanną drzew kakaowca. 95 proc. nowych gatunków tej rośliny przechodzi przez brytyjski ośrodek. Ma to na celu wyeliminowanie szkodników i chorób, które zagrażają uprawom.

 / Fot. Autor: ArianeCCM (Praca własna) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], Wikimedia CommonsPrzy Uniwersytecie w Reading w Wielkiej Brytanii istnieje komórka zajmująca się kwarantanną drzew kakaowca przewożonych z Ameryki Środkowej i Południowej do Afryki Zachodniej. Ma ona przemożny wpływ na uprawę tej rośliny na świecie.

-Kakao pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Nowe gatunki muszą być uprawiane w tej części świata. Niestety, są tam też choroby i szkodniki. Stworzyliśmy tu coś w rodzaju kwarantanny, którą obejmujemy każdą roślinę, zanim wyślemy ją do kraju, w którym uprawia się kakao. Jeśli któraś z chorób, na które zapada kakaowiec, przedostanie się z Ameryki do Afryki Zachodniej, skutki dla branży będą katastrofalne - tłumaczy koordynator projektu profesor Paul Hadley. Jego nadzorowi podlega ponad 400 odmian kakaowca. - 95 proc. obrotu nowymi gatunkami kakao przechodzi przez naszą komórkę Uniwersytetu w Reading - chwali się naukowiec.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.