Przy Uniwersytecie w Reading w Wielkiej Brytanii istnieje komórka zajmująca się kwarantanną drzew kakaowca przewożonych z Ameryki Środkowej i Południowej do Afryki Zachodniej. Ma ona przemożny wpływ na uprawę tej rośliny na świecie.
-Kakao pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Nowe gatunki muszą być uprawiane w tej części świata. Niestety, są tam też choroby i szkodniki. Stworzyliśmy tu coś w rodzaju kwarantanny, którą obejmujemy każdą roślinę, zanim wyślemy ją do kraju, w którym uprawia się kakao. Jeśli któraś z chorób, na które zapada kakaowiec, przedostanie się z Ameryki do Afryki Zachodniej, skutki dla branży będą katastrofalne - tłumaczy koordynator projektu profesor Paul Hadley. Jego nadzorowi podlega ponad 400 odmian kakaowca. - 95 proc. obrotu nowymi gatunkami kakao przechodzi przez naszą komórkę Uniwersytetu w Reading - chwali się naukowiec.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?