Facebook Google+ Twitter

Nie tylko Gethsemani. O oliwce i ogrodach oliwnych

Gałąź oliwna symbolizuje pokój i pojednanie. W starożytnym Egipcie była symbolem zwycięstwa faraona, a w antycznej Grecji wręczano ją zwycięzcom igrzysk olimpijskich. Drzewa oliwne były jednak także świadkami modlitwy Jezusa w ogrodzie Getsemani.

Oliwka licząca 1500 lat (wyspy greckie) / Fot. wikipedia commons autor Channel R licencja 1.2Oliwka europejska - Olea europaea L. - jest gatunkiem należącym do rodziny oliwkowatych, podobnie jak lilak popularnie zwany bzem, ligustr, jesion, forsycja i jaśmin. Jest drzewem uprawianym w rejonie Morza Śródziemnego i innych obszarach o ciepłym klimacie.

Drzewo oliwne jest niezwykle odporne na działanie słońca. Rośnie tam, gdzie żadna inna roślina rosnąć nie chce: na podłożu piaszczystym, kamienistym, bardzo suchym. Jednakże wegetacja ustaje w temperaturze 40 stopni. Drzewo przemarza w temperaturze 15 stopni, więc ta izoterma ogranicza strefę uprawy oliwki.

Pień oliwki jest pełen narośli, poskręcany i sękowaty. Zwłaszcza starsze egzemplarze wyglądają tak, jakby rzeźbił je czas. Ich kora jest brunatna, popękana. Twardego i trwałego drewna używa się w stolarstwie i snycerstwie.

Wiecznie zielone, niezbyt wysokie drzewo lub duży krzew osiągające od 4 do 15 m, niekiedy 20 m wysokości. W większości plantacji przycina się drzewa do wysokości 3 -7 metrów, aby ułatwić pielęgnację i zbiory owoców.

Małe, lancetowate lub podłużnie owalne liście, z wierzchu ciemnozielone, spodem srebrzysto-popielate na roślinie utrzymują się od 2 do 3 lat. Mogą utracić do 60 proc. wody, zredukować fotosyntezę i zamknąć pory, pozwalając w ten sposób przeżyć drzewu. Kiedy pada, komórki liści wydłużają się, magazynując wodę.

Na początku wiosny, na dwuletnich gałązkach pojawiają się małe, białe, pachnące, niepozorne kwiaty.

Owoc jest typowym pestkowcem. Zbiór owoców zaczyna się pod koniec września - oliwki są wówczas zielone i szybko się psują. W lutym, gdy zbiory się kończą, oliwki są już dojrzałe i mają prawie czarną skórkę. Owoce oliwek są jadalne, bardzo często się je stosuje do przygotowania różnych potraw.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Bardzo zgrabny artykuł i ciekawie przedstawiony temat :) Myślę, że jeszcze bardziej polubiłam oliwne drzewka i może sprobować warto jego uprawy w warunkach domowych w naszym klimacie. Dziękuję pani Krystyno!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.