Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

109582 miejsce

Nie wiemy co jemy - 18 proc. wędlin jest zafałszowanych

Badania przeprowadzone przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wykazały, że 18 proc. skontrolowanych wędlin ma inny skład niż podany na etykiecie, a co piąta szynka zawiera więcej wody niż powinna. Skala nadużyć jest olbrzymia.

 / Fot. Anna Majkowska/CC-BY-2.0/wikimediaInspekcja skontrolowała 108 zakładów produkcyjnych. Wyniki są zatrważające. Producenci "pompują" wędliny i mięso wodą oraz zawyżają ilość tłuszczu, nawet w wędlinach najwyższej klasy. Kolejnym nadużyciem jest dodawanie najgorszych surowców, takich jak: chrząstki, ścięgna, tłuszcz oraz skóry z kurczaka lub indyka. Oczywiście z etykiety o tym się nie dowiemy. Kolejnym oszustwem jest wydłużanie ponad normę terminu przydatności do spożycia, w niektórych przypadkach nawet o 11 dni.

Prof. Andrzej Pisula ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego wyjaśnia dziennikowi gazetaprawna.pl, że "nieprawidłowości biorą się z bałaganu w branży mięsnej, jakiego wcześniej nigdy nie było. Polskie normy przestały być obligatoryjne, a w tej chwili każdy zakład ma własną normę produkcyjną". Dodaje też, że sytuację dodatkowo pogorszył fakt, iż w 2009 r. minister rolnictwa wydał zgodę na dalszą produkcję 800 zakładom, które nie spełniały unijnych norm i powinny być zamknięte.

Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP stwierdził, iż "firmy fałszują deklarowany skład, aby nie zniechęcać klientów do zakupu ich wędlin. Ukrywa się więc jakość produktu i oferuje niską cenę. Głównie dlatego, że konkurencja w tej branży jest mordercza. Jest wiele firm, które swoje produkty chcą sprzedać za każdą cenę. Toteż za każdą cenę to robią".

Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności stwierdza zaś, iż jedyną metodą wyeliminowania z rynku nieuczciwych producentów jest ich surowe karanie. Tymczasem ilość oszukanych wędlin wzrasta. Ostatnia kontrola wykazała, że jest ich ponad 5,5 proc. więcej niż w czwartym kwartale ubiegłego roku i prawie 13 proc. więcej niż w końcu 2008 r.

Źródło:
biznes.gazetaprawna.pl



Do Wiadomości24 możesz dodać własny tekst, wideo lub zdjęcia. Tylko tu przeczyta Cię milion.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Nie możemy uporządkować jakości zwykłych produktów mięsnych na rynku od lat. Zjadamy kilogramy najprzeróżniejszych wypełniaczy, które są znacznie bardziej szkodliwe, niż produkty GMO.
Okazuje się, że znacznie łatwiej jest wywołać histerię wokół GMO, niż pospolite ruszenie wspierające walkę z oszustwami żywnościowymi. Lobby fałszerzy żywności jest silniejsze, niż cała gromada "pyskaczy" spod znaku SANEPID i Instytutu Żywności i Żywienia.

Producenci żywności robią żywność dla siebie i "na sprzedaż"...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Obowiązkowe czytanie drobnego druku na produkcie i zamawianie u drobnych wytwórców tradycyjnych wędlin. Inaczej się nie da.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.