Facebook Google+ Twitter

Nie wszystko rób sama w święta

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2009-12-15 16:53

Wielkimi krokami zbliżają się kolejne Święta Bożego Narodzenia - czas harmonii, spokoju i ciepła rodzinnego. Najwyższa pora, by zastanowić się nad upominkami dla najbliższych oraz nad menu świątecznego stołu.

Za parę dni na rezerwację pomocnej dłoni może być zbyt późno / Fot. Fot. Piotr KrzyżanowskiWielkimi krokami zbliżają się kolejne Święta Bożego Narodzenia - czas harmonii, spokoju i ciepła rodzinnego. Najwyższa pora, by zastanowić się nad upominkami dla najbliższych oraz nad menu świątecznego stołu.

Wigilia i Boże Narodzenie to wyjątkowa chwila na to, aby spotkać się z najbliższymi. Zdarza się jednak, że w okresie przedświątecznym więcej czasu spędzamy w pracy niż w domu. Co wtedy? Jak się przygotować na rodzinne spotkanie? Spokojnie, jest wyjście. Jeśli nie masz czasu na lepienie pierogów, mycie okien czy sprzątanie mieszkania, jest ktoś, kto zrobi to za ciebie. To profesjonalne firmy zajmujące się kateringiem czy sprzątaniem. Usługę taką najlepiej zamówić wcześniej. Za parę dni na rezerwację pomocnej dłoni może być zbyt późno.

Pierogowy hit

W Europie Zachodniej katering to największy sektor branży gastronomicznej, wyprzedzający pod względem przychodów nawet tzw. fast foody. W Polsce przygotowaniem i dostarczaniem żywności zajmuje się ok. 10 tysięcy firm. Zdecydowana większość z nich zarejestrowana jest jako osoby fizyczne prowadzące stołówkowe bary w zakładach pracy.

Mnogość firm i coraz bogatsza oferta sprawiają, że zamawianie świątecznych potraw staje się w Polsce coraz popularniejsze. Doświadczenie poprzednich lat wskazuje, że na świąteczne stoły zamawiamy tradycyjne dania i najczęściej te najbardziej czasochłonne w przygotowaniu: sałatkę jarzynową, rybę faszerowaną, karpia w galarecie, pierogi, pasztety, makowce, keks. Najczęściej klienci zamawiają część dań. Mało kto decyduje się na zamówienie wszystkich dań na świąteczny stół. I choćby nie wiadomo jak nowoczesne dania miały w swym menu restauratorzy, odwiecznym hitem są pierogi.

Warto pamiętać, że menu zawsze ustalane jest indywidualnie według potrzeb i upodobań klienta. Jest to możliwe, ponieważ firmy kateringowe posiadają pełne zaplecze gastronomiczne i bazę transportową do wykonania usługi.

Autor: Marta Legieć / Dziennik Bałtycki
 / Fot. logo
Więcej przeczytasz na swieta24.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.