Facebook Google+ Twitter

"Nie... zwykła kuchnia" - bo każdy jest inny

"Nie... zwykła kuchnia" to niezwykła książka kucharska Kingi Paruzel, finalistki pierwszej edycji polskiego "MasterChefa".

okładka / Fot. Burda KsiążkiPierwszą edycję polskiego "MasterChefa" śledziłam z zapartym tchem (podobnie drugą i trzecią, obecnie trwającą). Bardzo lubię programy kulinarne, w których w szranki stają amatorzy. Szczególnie polubiłam i kibicowałam Kindze Paruzel, która miała niesamowity zmysł do gotowania, nawet jeśli pierwszy raz stykała się z danym produktem. Pamiętam, jak odgadła najwięcej składników bigosu przygotowanego przez jury (z zamkniętymi oczami, mając do dyspozycji jedynie zmysł smaku i węchu). I mimo że nie zdobyła tytułu MasterChefa, nie poddała się i nadal robi to, co kocha - gotuje i fotografuje. A w tym miesiącu wydała swoją pierwsze kulinarne dzieło - "Nie... zwykła kuchnia. Bo każdy jest inny". I choć jeszcze nigdy nie recenzowałam książki kucharskiej, to wobec tej nie mogłam przejść obojętnie.

"Nie... zwykła kuchnia" to nietuzinkowa książka kucharska, zawierająca 100 wyjątkowych, autorskich przepisów. Książka podzielona została na 5 rozdziałów - No to start! (na początek, na śniadanie, na imprezę. Tutaj wszystko się zaczyna), Zupy (pyszne, aromatyczne, słodkie i słone, na ciepło i zimno, a co najważniejsze - proste i wyjątkowe), Konkretnie i treściwie (energia, siła i spontaniczność. Czego chcieć więcej?), Sama słodycz (karmel, czekolada, owoce i zdrowe lody. Najlepsza cukiernia świata w Twojej kuchni) oraz Na zdrowie (za miłe towarzystwo, za wspólne gotowanie, za kolejne spotkanie).

Dorada pieczona z warzywami / Fot. Burda KsiążkiJak przyznaje autorka we wstępie: Najtrudniejsze są zawsze początki. Pamiętam, jak to było u mnie w kuchni. W jednej ręce chochla, w drugiej telefon do Mamy, która krok po kroku tłumaczyła mi, jak zrobić rosół. Dzisiaj jestem totalnie zakochana w kuchni, czego efektem jest moja pierwsza książka kucharska. I właśnie Kinga tłumaczy krok po kroku, jak zrobić daną potrawę.

Przepisy Kingi Paruzel są innowacyjne i wydają się dość wyszukane, a tak naprawdę są zwięzłe i czytelne, w sam raz dla amatorów dobrej kuchni. Ich przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, a potrzebne produkty są dostępne w supermarketach.

Muszę przyznać, że zaskoczyły mnie niektóre połączenia smaków takie jak - truskawka też lubi rybę (czyli łosoś z truskawkami); zupa z marchwi i pomarańczy; zupa z buraków, jabłek i czarnego bzu z piankami; zupa jagodowa z ptysiami; łosoś, szparag i mak; pizza z kalafiora w 20 minut; krewetki w cynamonie; schab w kakao; lody pomarańczowo-bazyliowe w cynamonowym rożku.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Dziękuję :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawa recenzja i pewnie jeszcze bardziej ciekawa książka. Też bardzo lubię kulinarnie eksperymentować. Pozdrawiam Weroniko i dziękuję za polecenie nietuzinkowej książki.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.