Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

15232 miejsce

Niebo w gębie! Gęsta, gorąca, aksamitna czekolada

"Przyszłam na świat, by korzystać z życia i jego darów, a czekolada jest jednym z najbardziej kuszących" - pisała w swej książce Francuzka, Jeanne Bourin.

Czekolada na gorąco / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikCzy Was także urzeka jej cudowny smak, kuszący aromat i aksamitna konsystencja? Czy świadomość, że w domu czeka na Was ta słodka przyjemność, sprawia, że przyspieszacie kroku, a świat staje się piękniejszy? Czy w zimowe, chłodne wieczory marzycie o filiżance gęstej, gorącej czekolady? Jeśli tak, to ten przepis jest właśnie dla Was.

Gorąca czekolada / Fot. Ewa Naukowicz-Wójcik

Składniki :
- tabliczka gorzkiej czekolady
- tabliczka mlecznej czekolady
- 2 szklanki mleka
- duże opakowanie (330 gram) gęstej śmietany
- 3-5 łyżek ciemnego kakao
- 3-5 łyżek cukru

Sposób wykonania:
Czekoladę łamiemy, wrzucamy do garnka i ostrożnie rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy mleko, kakao, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Teraz małymi porcjami dodajemy śmietanę, cały czas mieszając prawie gotową już czekoladę. Gdy wszystkie składniki połączą się w smakowitą, płynną, choć bardzo gęstą czekoladę, zostawiamy ją jeszcze na ogniu 2-3 minuty, a następnie przelewamy do filiżanek. Niebo w gębie gwarantowane. Na zdrowie.
Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Dla mnie G....zawsze pozostanie G.....

Komentarz został ukrytyrozwiń

dobra czekolada jest dobra na wszystko, ma to do siebie ;)) że gdy nią polać G. to też będzie pyszne. ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.