Facebook Google+ Twitter

Niedzielny deser - a może by tak "3 bit"?

To ciasto jest wyjątkowe. Posiada wiele warstw, a każda z nich swój niesamowity, pyszny smak. Ciasto to można zrobić bardzo szybko i nie drogo. Polecam jako niedzielny deser. Do roboty!.

Stygnie budyń i "kąpiel wodna" Krówki / Fot. Katarzyna WężykPierwsza warstwa herbatników / Fot. Katarzyna WężykNajpierw zakupy, potrzebne nam będzie:
8 paczek herbatników (najlepiej takich po 50g), 2 budynie śmietankowe (lub waniliowe), 0,5 litra mleka, 1 kostka masła, 1 czubata łyżka cukru pudru, 0,5 litra śmietanki kremówki 30% (sprzedawana jest po 400 lub 250ml, więc kupiłam 650 ml i tyle wykorzystałam), 1 łyżka żelatyny i dwa opakowania krówki (kupiłam dwie puszeczki)

Układamy krówkę... / Fot. Katarzyna WężykDo dzieła:
Zaczynamy od budyniu, robimy według przepisu z opakowania, ale oba na 0,5 litra mleka, nie więcej, bo będzie zbyt rzadki. Jak budyń wystygnie dokładamy stopniowo po kawałku masło i miksujemy.

Budyń i kolejna warstwa herbatników... / Fot. Katarzyna WężykHerbatniki układamy na dnie blachy, wcześniej maczając delikatnie w mleku (będą bardziej miękkie i potem łatwiej można kroić ciasto). Na herbatniki wylewamy masę krówkową, którą wcześniej "kąpiemy w wodzie", w puszce ma zbyt sztywną i stałą konsystencję.

Układamy kolejna warstwę herbatników a na nie wylewamy wcześniej przygotowany budyń.

...i wreszcie bita śmietana... / Fot. Katarzyna WężykTeraz przygotowujemy śmietankę. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i rozpuszczoną czubatą łyżkę żelatyny w trzech łyżkach wody. Mieszamy dokładnie wszystko, a następnie wylewamy na kolejną warstwę herbatników.

...a na koniec trzemy czekoladę... / Fot. Katarzyna WężykNa koniec trzemy czekoladę nad wylaną wcześniej śmietaną i tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 12 godzin.

Prawda, że proste?
Powodzenia!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.