Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

17305 miejsce

Niemieckie media w obronie zwierząt

W Niemczech od dawna kwitnie rynek żywności ekologicznej. Niestety, najwięcej produkowanego, kupowanego i eksportowanego mięsa wciąż pochodzi z hodowli przedsiębiorstw, które wykorzystują nie tylko zwierzęta, ale również ludzi.

Creative Commons Attribution 2.0 Generic license. / Fot. Jay BergesenSkandaliczne warunki

W niemieckich hodowlach warunki życia świń są skandaliczne. Świnie są trzymane w tak ciasnych boksach, żeby uniemożliwić im poruszanie się. Ma to na celu jak najbardziej efektywne tuczenie, każdego dnia prosiaki ważą o 200 gramów więcej. Prosiaki płci męskiej cierpią dodatkowe katusze podczas kastracji bez znieczulenia.

Aby zabieg przebiegał szybko, nasieniowody często są przerywane, a nie przecinane. Dopiero po zabiegu prosiak dostaje zastrzyk przeciwbólowy, rana pozostaje otwarta. Prosiakom obcina się również ogon oraz odpiłowuje kły, aby nie zjadały sobie ogonów nawzajem. Te wiadomości nie pochodzą od organizacji broniących praw zwierząt, ani promujących weganizm. Tak pisze o problemie jeden z czołowych niemieckich dzienników - Handelsblatt.

Trochę inaczej wyglądają hodowle w Holandii, gdzie do handlu dopuszcza się mięso niekastrowanych prosiaków. Dzięki temu wiele hodowli rezygnuje z tego zabiegu. W Szwajcarii prosiaki są kastrowane, pod znieczuleniem.

Słabe prawa zwierząt w Niemczech powodują, że również producenci z zagranicy chcą inwestować w tym kraju. Niemcy stały się znaczącym
eksporterem mięsa, w tej chwili co piąte euro zarobione w przemyśle mięsnym pochodzi właśnie z eksportu. Dotyczy to nie tylko hodowli świń, lecz również drobiu.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (12):

Sortuj komentarze:

Hubert Rutkowski
  • Hubert Rutkowski
  • 15.04.2012 10:18

Panie Marku, bretarianizm nie ma sensu, natomiast weganizm to jest to. Też jestem weganinem.

Prawom boskim? zależy jakiego boga się wybrało do wiary, różni bogowie różnie mówią.

Przy okazji: bardzo dobry, konkretny artykuł.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Danielu, wyeliminował pan mięso, jaja, mleko tudzież inne pochodne produkty od zwierząt, nie używa pan w swoim otoczeniu skóry i pochodnych (obicia skórzanego, pasków, pędzli, irchy, poduszek ani kołderek puchowych i tak można wymieniać bez końca). No to następnym krokiem, wbrew tym powszechnym i mądrym (?) prawom boskim pozostaje bretarianizm...

Komentarz został ukrytyrozwiń

@ AUtorka. tak oczywiście. Pomyliłam się.
@ Krupczok- nie jest tak. Tutaj nie ma rytualnego uboju. To mała wioska szwajcarska.
@Daniel Numan. owszem, zauważam generalnie spadek spożycia mięsa. To widać w sklepach dużych. Stale obiżają cenę. Wiele jest za pół ceny z powodu uópływu daty do sprzedaży lub spożycia. Jak na razie powoli, w spożywaniu mięsa w niewielkich ilościach doszliśmy do 2 razy w tygodniu i tylko raz na dzień.
Absolutnie nie wolno kupować tuńczyka i rzecz jasna spożywać. Już go wyłowiono prawie całkiem. Łososie hodowlane-genamnipulowane, też są skreślone. uff.!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Barbaro - moze te 10 dni bez miesa rozciagnac w czasie? Czy nasze kubki smakowe sa wiecej warte od zycia niewinnych zwierzat? Jedzenie miesa to zabijanie zwierzat dla przyjemnosci. Nie ma jakichkolwiek innych niz przyjemnosc powodow by zabijac dzis zwierzeta dla miesa. Jestem weganinem od conajmniej 6 lat i wegetarianinem od 19. Wyniki krwi idealne - na przekor wielu "naukowcom" i "dietetykom" sponsorowanym przez przemysl mleczarsko-miesny.

www.Puszka.pl - mnostwo przepisow wegetarianskich i weganskich

Komentarz został ukrytyrozwiń

Oglądałm też ten program o hodowli kur i kurczaków. Staciłam apetyt na wielkanocne jajka. Jestem za rozbudzaniem świadomości ludzi, aby wiedzieli, że to co leży na półkach w sklepach ... to są zwierzęta, które hoduje sie na pożywienie i trzeba się zastanowić czy tak wiele mięsa trzeba jeść? Ja nie jem mięsa od 20 lat i jestem zdrowa. Nie wyobrażam sobie ... dokąd prowadzi ta bezmyślność hodowców i handlowców.

Komentarz został ukrytyrozwiń
krupczok po BRomer Kukulski
  • krupczok po BRomer Kukulski
  • 06.04.2012 09:14

@BARBARA Romer Kukulska .Chwalisz się , że kupiliście u hodowcy w biogospodarstwie , o sasiedzku , trzyczware jagnienia .Tak rytualnie tom jqagnięcie zostało zamordowane przez poderżnięcie gardła a ten rolnik tak po biogospodarsku na to patrzył aż to stworzenie w męczarni się wykrwawi .SMACVZNEGO , mas mięso biozamordowane na swoim stole i w spożuciu wyśmienite , bo hodowane w bogospodarstwie .

Komentarz został ukrytyrozwiń
Gerard Stenc
  • Gerard Stenc
  • 05.04.2012 23:07

Swiat zwariował !!! Kurczaki mają mięso jakby wyjęto je z formaliny.A Kanada kombinuje wszczepianie świniom komórki szczurów-podobno uzyskują lepszy przyrost masy mięsnej...A człowiek...wszystko zje...

Komentarz został ukrytyrozwiń
ZDF
  • ZDF
  • 05.04.2012 21:41

ARD (Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland, Związek Niemieckich Nadawców Publiczno-Prawnych) –warto o tym wiedzieć .Pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń
Masarz
  • Masarz
  • 05.04.2012 21:30

A wczoraj kupiliśmy u hodowcy w biogospodarstwie, po sąsiedzku, trzyczwarte jagnięcia , które zostało zabite poprzez poderżniecie gardła , rytualnego poderznięcia gardła .
Liczne badania do uboju rytualnego odkryli owce pozostają świadomi do 20 sekund po ich gardło jest szczelina, i bydło, które mają dodatkowy dopływ krwi do mózgu poprzez kark, do dwóch minut.

Read more: http://www.theage.com.au/national/outrage-grows-on-ritual-killing-20110625-1gkzl.html#ixzz1rCCxnFYP
Smacznego .

Komentarz został ukrytyrozwiń

ARTE - to niemiecko-francuska stacja, a nie ARD.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.