Zaloguj

Zarejestruj się

Zaloguj przez Facebook

Wiadomości24 > Moje Trzy Grosze > Opinie > Niesmaczny żart, prowokacja czy nawołanie do nienawiści?

Pozycja materiału w rankingach:

10619 miejsce

Dział: Opinie

Ocena: 12pkt

Oceń:

Niesmaczny żart, prowokacja czy nawołanie do nienawiści?


Internet jest miejscem, w którym możemy znaleźć szereg stron internetowych - wśród nich są także te, które nawołują do nienawiści. Ostatnio powstała także strona, która może być bardzo niebezpieczna dla osób publicznych

drugitupolew.pl / Fot. Adam Krasowicz"Dawno już poziom polskiej polityki sięgnął dna. Ostatnio jednak przebił je i podąża dalej. Osiągnęliśmy stan gdy duża część narodu czuje niesmak na widok reprezentantów, których sama wybrała. Jedni reagują agresją gdy zeschizowany Kaczyński z obłędnym Macierewiczem próbują Polskę wepchnąć do trumny. Inni płaczą z bezsilności gdy Tusk w końcu bierze się do roboty i znowu wszystko partaczy." - tak brzmi wstęp strony internetowej www.drugitupolew.pl

Dalej możemy przeczytać o samej inicjatywie - "10 kwietnia 2010 nastąpił w Polsce pewien przełom. Część "elity" zapakowała się do jednego samolotu, po czym z hukiem poddała utylizacji. Pech chciał, że na pokładzie było też wielu ludzi dobrych, zasłużonych dla Polski, niewinnych, lub przynajmniej pracowitych. Realizację należy więc uznać za nieudaną, ale w całym wydarzeniu tkwi pomysł, który prosi o ponowne zastosowanie. Pozostał nam drugi Tupolew. Wybierzmy wspólnymi siłami listę pasażerów, których należy do tego samolotu zapakować. Pokażmy, komu należy się bilet w jedną stronę i trwałe zniknięcie z polskiej polityki.".

Użytkownicy tej strony mogą głosować, a także proponować kandydatów, którzy mają zasiąć w drugim Tupolewie. Jak widać na stronie - nazwisk jest ponad 600, a na szczycie klasyfikacji znajdują się m.in.: o. Tadeusz Rydzyk, Jarosław Kaczyński, Anna Fotyga, Antoni Macierewicz czy Donald Tusk.

Strona nie jest dziełem osoby, która jest nastawiona na zysk - nie ma na niej bowiem żadnej reklamy. Autor strony nie ujawnia się, ale wiadomo, że jest zarejestrowana na serwerach w Wielkiej Brytanii, a domena drugitupolew.pl jest zarejestrowana u polskiego oferenta domen internetowych. Strona również zyskuje na popularności - a to głównie za sprawą portali społecznościowych, m.in. Facebooka.

Zasadniczą kwestią jest to, czy idea tej strony łamie prawo? Według Kodeksu Karnego nawoływanie, podżeganie do nawoływania do nienawiści na podstawie artykułów 190, 212, 216 czy też 256 i 257 jest zagrożone karą pozbawienia wolności. Stworzenie takiej strony internetowej, zwłaszcza po październikowej strzelaninie w łódzkim biurze Prawa i Sprawiedliwości, może być inspiracją do pewnych działań kryminalnych. Jakie będą losy tej strony internetowej? Czas pokaże, ale nie mniej prokuratura powinna się zająć całą sprawą, ponieważ nawet niewinny żart może skończyć się tragicznie, a co dopiero mówiąc o takiej inicjatywie internetowej, która z dnia na dzień ma coraz więcej nowych odwiedzających.

Zobacz także:


Komentarze: 20

Sortuj komentarze:

Adam Krasowicz 06.12.2010 21:45

Ocena: Ocena pozytywna 44 Ocena negatywna 33

@myNaród

Tak? A to ciekawe, bo był od początku, co administracja serwisu może z łatwością Ci udowodnić - a po za tym - Chłoptasiem to może jest ktoś z rodziny, a nie ja - więcej kultury - choć czego ja wymagam - a sądów, prokuratur się nie boję i zawsze chętnie możemy się razem spotkać w tych instytucjach - ciekawe czy wtedy byłbyś człowieczku takie odważny

Komentarz został ukrytyrozwiń
myNaród

myNaród 27.11.2010 21:27

Ocena: Ocena pozytywna 32 Ocena negatywna 36

CUDZYSŁÓW I DOPISEK O STRONIE INTERNETOWEJ POJAWIŁ SIĘ PÓŹNIEJ. PO DONIESIENIU JANA Z WIELKOPOLSKI DO PROKURATURY. TO DOWÓD NA TO, ŻE CHŁOPTAŚ SIĘ BAŁ. SZKODA, ŻE STRACHU TEGO ADAMA NIE ZAUWAŻYŁAŚ.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Dorota Walkowiak

Dorota Walkowiak 23.11.2010 22:37

Ocena: Ocena pozytywna 60 Ocena negatywna 51

mynaród, chyba źle zrozumiałeś Adama Krasowicza. Fragment tekstu dotyczący A. Macierewicza, J. Kaczyńskiego oraz D. Tuska to nie są słowa Adama Krasowicza tylko jest to cytat ze strony internetowej, którą p. Adam poddaje krytyce. Twoja uwaga z 20.11.2010r. 00:23 dotycząca śmierci bliskiej osoby - jak najbardziej słuszna - powinna być skierowana do kogoś innego np. do autora strony www.drugitupolew.pl albo do osoby o nicku "Zablokuj się sam".
Artykuł Pana Adama Krasowicza bardzo dobry i potrzebny. Internet niestety w obecnej postaci niekiedy przypomina szambo. Szkoda. Może, jeżeli zaczniemy domagać się zmiany tego stanu rzeczy, coś się zmieni. Dla autora 5*.

Komentarz został ukrytyrozwiń
ROS

ROS 22.11.2010 23:16

Ocena: Ocena pozytywna 54 Ocena negatywna 71

ty, bileter, łżesz. pytanie, DLACZEGO?

Komentarz został ukrytyrozwiń
bileter

bileter 21.11.2010 21:43

Ocena: Ocena pozytywna 46 Ocena negatywna 43

Łżesz Bolek. Strona działa od kilku dni i na prowadzeniu były różne postaci.

Komentarz został ukrytyrozwiń
bolek prat

bolek prat 21.11.2010 16:22

Ocena: Ocena pozytywna 65 Ocena negatywna 49

Strona drugitupolew.pl to manipulacja i oszustwo. System jest tak ustawiony , aby na pierwszym miejscu zawsze był Rydzyk i Kaczyński. także jak dasz głos na Tuska to dostanie go również Kaczyński i Rydzyk. Mniej więcej Kaczyński będzie wyprzedzał Tuska o 1000 a rydzyk o 1500. Podobnie jest z głosami na inne postacie. Zagłosujesz na Senyszyn to Korwinowi się dostanie. Raczej działa to procentowo.
Jest to tak ustawione, żeby zasugerować, że ludzie chcą przede wszystkim w pierwszej kolejności wsadzić do tupolewa osoby związane z prawicą i kościołem, dla niepoznaki przeplecione np. Tuskiem, Biedroniem, Napieralskim itp.
Poza tym jak ktoś szybko myszką operuje, głos można oddać z jednego ip nawet kilkaset razy na godzinę, wystarczy szybko czyścić cookie i ponownie odświeżać.
Prostacki chwyt ze strony lewicowej hołoty.

Dane właściciela strony z whois:
Michał Sałaban Studio Multimedialne
Krucza 67/1
53-405 Wrocław
+48.609473218

Ps. podaj dalej gdzie się da.

Komentarz został ukrytyrozwiń
jan z wielkopolski

jan z wielkopolski 20.11.2010 02:34

Ocena: Ocena pozytywna 60 Ocena negatywna 49

zuziu, sądzę, że TAK. widocznie pan Mosiczuk uznał, że jest to donosicielstwo zwane potocznie kablem

Komentarz został ukrytyrozwiń
zuzia

zuzia 20.11.2010 02:31

Ocena: Ocena pozytywna 53 Ocena negatywna 48

janie z wielkopolski. czy któryś z usuniętych wpisów rzekomo "za naruszenie regulaminu" był zawiadomieniem prokuratury w rozumieniu prawa

Komentarz został ukrytyrozwiń
jan z wielkopolski

jan z wielkopolski 20.11.2010 02:27

Ocena: Ocena pozytywna 55 Ocena negatywna 48

spoko. moje wpisy zawsze dokumentuję. tak jest i tym razem

Komentarz został ukrytyrozwiń
zuzia

zuzia 20.11.2010 02:23

Ocena: Ocena pozytywna 57 Ocena negatywna 50

janie z wielkopolski. zrób zrzut ekranu z twoim wpisem. gdy mosiczuk wytnie będziesz go miał jak na patelni

Komentarz został ukrytyrozwiń

odśwież

Maksymalnie 4000 znaków. (możesz jeszcze wpisać: 4000)

Reklama

Najpopularniejsze

Reklama
Copyright 2012 Wiadomosci24.pl
Realizacja serwisu: Gratka Technologie Sp. z o.o.