Facebook Google+ Twitter

Niezwykłe w zwykłym - omlet po indyjsku

Z serii "Nożem i Widelcem" - sposób na odmienienie prostego dania.

Mój rysuneczek "Nożem i widelcem" :) / Fot. Martyna GiszczakPewnego dnia byliśmy potwornie głodni, a w lodówce świeciły prawie puste półki. Jedynym wyróżniającym się szczegółem było pudełko z jajami. I wtedy w mojej głowie zrodził się chytry plan...

PRZEPIS NA OMLET PO INDYJSKU!

Składniki:

- jaja
- czosnek w ząbkach
- curry
- pieczarki (nie za dużo)
- czerwona papryka
- niewielka cebula
- drobniutko pokrojona szynka lub wędlina (można użyć też boczku czy kiełbasy, wg uznania)
- koperek suszony
- bazylia (najlepiej w listkach)

Sposób przyrządzania:

Pokroić cebulę i czosnek w bardzo drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Kiedy cebula i czosnek się prażą, mięso, pieczarki i paprykę należy pokroić w (bardzo!) drobną kostkę. Jajka roztrzepać, dodać koperek, mięso, pokrojoną bazylię, pieczarki, paprykę, curry, sól oraz cebulę, gdy ta troszkę się zarumieni. Wszystko dokładnie wymieszać i wylewać na patelnię (wszystko od razu lub po trochu, w zależności od tego, jakiej grubości chcemy otrzymać omlet/omlety).

Kiedy omlet mamy już gotowy, możemy sporządzić sos.

Składniki sosu:

- jogurt naturalny (pół szklanki)
- pieprz
- sól
- papryka chili (najlepiej w przyprawie)
- majonez (pół szklanki)
- czosnek w przyprawie

Sposób przyrządzania sosu:

Majonez bardzo dokładnie wymieszać z jogurtem i przyprawić. Papryki chilli należy dodać najwyżej większą szczyptę! Sos jeszcze raz wymieszać i polać nim omlet.

Życzę smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.