Facebook Google+ Twitter

Nowe etykiety produktów spożywczych muszą informować o składnikach uczulających alergików

Od 13 grudnia etykiety produktów spożywczych będą musiały zawierać informacje o wszystkich składnikach użytych w produkcji i wyszczególniać alergeny. Co ciekawe nowe przepisy regulują też wielkość napisów na etykietach, tak by były one czytelne.

https://flic.kr/p/duFEcq / Fot. Jaro Larnos/CC BY 2.0Przepisy, które wejdą w życie 13 grudnia zawierają listę 12 obowiązkowych informacji, które muszą pojawić się na opakowaniach produktów spożywczych - podaje Polskie Radio. Chodzi m.in. o nazwę, skład, datę trwałości, wagę netto żywności i składniki, które mogą uczulać alergików.

Producent musi wymienić nie tylko wszystkie składniki, ale i wymienić te, które mogą wywołać reakcję alergiczną pod warunkiem, że alergen nie występuje w nazwie produktu. Wprowadzono również ograniczenie w stosowaniu sformułowania "śladowa ilość".

Wysokość czcionki używanej na etykietach nie powinna być w myśl nowych przepisów niższa niż 1,2 mm lub 0,9 mm w przypadku opakowań o polu mniejszym niż 80 centymetrów kwadratowych.

Czytaj także: Aktywiści Greenpeace mogli zniszczyć znajdujące się w Peru rysunki z Nazca. Należą one do światowego dziedzictwa UNESCO


Zmiany są związane z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego, które weszło w życie w 2011 r. Polska musiał dostosować przepisy do grudnia tego roku.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.