Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowe etykiety produktów spożywczych muszą informować o składnikach uczulających alergików

Redakcja Wiadomości24.pl
Redakcja Wiadomości24.pl
https://flic.kr/p/duFEcq
https://flic.kr/p/duFEcq
Od 13 grudnia etykiety produktów spożywczych będą musiały zawierać informacje o wszystkich składnikach użytych w produkcji i wyszczególniać alergeny. Co ciekawe nowe przepisy regulują też wielkość napisów na etykietach, tak by były one czytelne.

Przepisy, które wejdą w życie 13 grudnia zawierają listę 12 obowiązkowych informacji, które muszą pojawić się na opakowaniach produktów spożywczych - podaje Polskie Radio. Chodzi m.in. o nazwę, skład, datę trwałości, wagę netto żywności i składniki, które mogą uczulać alergików.

Producent musi wymienić nie tylko wszystkie składniki, ale i wymienić te, które mogą wywołać reakcję alergiczną pod warunkiem, że alergen nie występuje w nazwie produktu. Wprowadzono również ograniczenie w stosowaniu sformułowania "śladowa ilość".

Wysokość czcionki używanej na etykietach nie powinna być w myśl nowych przepisów niższa niż 1,2 mm lub 0,9 mm w przypadku opakowań o polu mniejszym niż 80 centymetrów kwadratowych.

Czytaj także: Aktywiści Greenpeace mogli zniszczyć znajdujące się w Peru rysunki z Nazca. Należą one do światowego dziedzictwa UNESCO

Zmiany są związane z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego, które weszło w życie w 2011 r. Polska musiał dostosować przepisy do grudnia tego roku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto