Przepisy, które wejdą w życie 13 grudnia zawierają listę 12 obowiązkowych informacji, które muszą pojawić się na opakowaniach produktów spożywczych - podaje Polskie Radio. Chodzi m.in. o nazwę, skład, datę trwałości, wagę netto żywności i składniki, które mogą uczulać alergików.
Producent musi wymienić nie tylko wszystkie składniki, ale i wymienić te, które mogą wywołać reakcję alergiczną pod warunkiem, że alergen nie występuje w nazwie produktu. Wprowadzono również ograniczenie w stosowaniu sformułowania "śladowa ilość".
Wysokość czcionki używanej na etykietach nie powinna być w myśl nowych przepisów niższa niż 1,2 mm lub 0,9 mm w przypadku opakowań o polu mniejszym niż 80 centymetrów kwadratowych.
Czytaj także: Aktywiści Greenpeace mogli zniszczyć znajdujące się w Peru rysunki z Nazca. Należą one do światowego dziedzictwa UNESCO
Zmiany są związane z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego, które weszło w życie w 2011 r. Polska musiał dostosować przepisy do grudnia tego roku.
Statystyki wypadków drogowych za 2023 rok
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?