Facebook Google+ Twitter

Nowe wyzwanie dla Autorów W24! Czekamy na Wasze przepisy

Jesienią spędzacie w kuchni dużo czasu? Lubicie gotować i chętnie podzielilibyście się z innymi przepisami na Wasze specjały? Stawiamy przed Wami... wyzwanie.

 / Fot. Weronika Chilmon W24Papryka, dynia, cukinia, bakłażan, patison. Marchew, pietruszka, kapusta... Grzyby. Jesień to wyjątkowo smakowicie pachnący czas. To czas przygotowywania przetworów, gromadzenia zapasów na zimę. To właśnie teraz dania z warzywami smakują najlepiej, wesołe zupy dyniowe poprawiają nam nastrój w ponure dni, a grzane wino rozwesela każdy chłodny wieczór.

Lubicie gotować, kiedy za oknem szaro i buro? Podzielcie się z nami swoimi przepisami! To wyzwanie na kolejny tydzień (22-28 października): Przysyłajcie nam poradniki "krok po kroku". Czekamy zarówno na artykuły, jak i galerie, ale pamiętajcie, żeby teksty ilustrować zdjęciami.

Stwórzmy razem poradnik przepisów na jesień. Autor najciekawszego, najbardziej smakowicie podanego przepisu otrzyma od nas 200 złotych brutto.

 / Fot. Adam Podgórski, W24Jak taki materiał powinien wyglądać? Zobaczcie galerię Adama Podgórskiego: Ukraińskie pierogi Wiktorii Langfort

Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (14):

Sortuj komentarze:

Dziękujemy, za przywołanie naszych skromnych dokonan. Naprawdę nie spodziwwalismy się. Akcja bardzo nam sie podoba i liczymy,że wskutek iej powstanie jakaś książeczka kucharska W24. serdecznosci - Basia i Adam

Komentarz został ukrytyrozwiń

potrawa a`la Tulln. Podpatrzone w knajpce w Tulln, miejscowość na ścieżce rowerowej pomiędzy Wiedniem a Linzem. są to po prostu podsmażone kopytka (wzbogacam je gwałcac przerpis o kiełbaskę) zalane rozbełtanym jajem. Podawać z dużą ilością różnych surówek.

Komentarz został ukrytyrozwiń

@ Elżbieta Szychlińska
Pamiętam jeszcze przepis na domowy spirytus (zwany bimbrem) ze stanu wojennego...
Należy nastawić "zacier" i poddać procesowi fermentacji. Powszechna jest w społeczeństwie wiedza o sporządzaniu zacieru w oparciu o rok bitwy pod Grunwaldem 1410, czyli 1 kg cukru, 4 litry wody i 10 dkg drożdży...Po zakończeniu fermentacji przedestylować...ale są i ciekawsze przepisy w necie...Pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Oj chyba zima idzie, bo tu wszyscy tylko o "dogrzewaniu" piszą...

Komentarz został ukrytyrozwiń

hehe. to kiedyś taki koniakowy przepis na Tiramisu wyczarowałam na jesieną deprechę.
link

Komentarz został ukrytyrozwiń

No to teraz poproszę o przepis ......na domowy spirytus :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Oj, faktycznie Panie Marku - sorry. Do każdego placka wskazane byłoby 50-tkę spirytusu, tak po "staropolsku", jak Pan Andrzej, z ręką pod boczek...:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Sławku przepis ekstra, ale gdzieś panu główny składnik zaginął. Ten, co to o nim pan Andrzej Przybylski pisał poniżej...

Komentarz został ukrytyrozwiń

A ja Panów zaskoczę plackami z dyni...składniki wystarczą na przygotowanie około 15 placków...

* dynia - 400 g
* jajo - 1 sztuka
* mąka pszenna - 2 łyżki
* sól - ¼ łyżeczki
* olej - 2 łyżki
* jogurt naturalny - 200 g

Przygotowanie:
1.Dynię obieram ze skórki i ścieram na tartce na grubych oczkach. Dodaję do startej dyni jajko, olej, mąkę i sól. Następnie dokładnie mieszam.
2.Smażę placki (po jednej łyżce ciasta na placek) z obu stron na patelni bez dodatku tłuszczu (olej był dodany wcześniej), delikatnie je spłaszczając.
3.Podaję polane jogurtem naturalnym.
Całkowity czas przygotowania 20 minut...Smacznego!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

@Andrzej Chorążewicz Panie Andrzeju, bo pan te jajka to pewnie gotuje w wodzie, nieprawdaż?

Przepis jest niezwykle prosty na jajka na miękko. Bierze pan trzy jajka, wrzuca do garnka. Zalewa pan 1/2 litra piwa. Całość wypija pan na tzw. dwa razy, a wyciągnięte z tej kąpieli jajka będą na pewno miękkie.

Jeśli upiera się pan jednak przy gotowaniu jajek to oczywiście może pan spróbować sobie jajka ugotować... tutaj przepis nie podaje ile minut należy jajka trzymać we wrzątku. Myślę, że to tylko od pana zależy ile pan wytrzyma z tymi jajkami we wrzątku...;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.