Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

136419 miejsce

Nowy przepis FIS przyczyną dyskwalifikacji Thomasa Morgensterna

Podczas niedzielnego Pucharu Świata w Sapporo Thomas Morgenstern został zdyskwalifikowany. Przyczyną dyskwalifikacji było "zbyt wczesne odpięcie pasków łączących kombinezon z butami".

Thomas Morgenstern / Fot. FIS - www.skijumping.plPrzepis wprowadzony przez FIS przed konkursem Pucharu Świata w Engelbergu określa dokładnie zachowanie zawodnika po oddanym skoku. Zawodnik nie może odpinać pasków łączących kombinezon z butami dopóki nie przejdzie przez tzw. "exit gate". Wcześniej za taki błąd skoczek otrzymywał ostrzeżenie, ale w świetle nowych przepisów, takie zachowanie oznacza dyskwalifikację.

Thomas Morgenstern - konkurs Pucharu Świata w Libercu 11.02. 2008 roku. / Fot. www.skijumping.plPrzypomnijmy co się stało w Sapporo. Morgenstern po swoim skoku w II serii czekał na Simona Ammanna, aby zachować się zgodnie z zasadami fair play i pogratulować mu zwycięstwa. Po złożeniu gratulacji, pochylił się aby odpiąć kombinezon (najprawdopodobniej odruchowo). Wszystko to miało miejsce metr od bramki, przez którą wychodzą zawodnicy. Gdy tylko zawodnik austriacki przekroczył bramkę, delegat FIS Sepp Gratzer, poinformował go o dyskwalifikacji.

Thomas Morgenstern / Fot. FIS - www.skijumping.plThomas Morgenstern jest już drugim skoczkiem, który w świetle nowych przepisów popełnił błąd. Podczas drugiego konkursu Pucharu Świata taki sam błąd popełnił Janne Ahonen, ale na szczęście dla niego, seria finałowa została anulowana i nie stracił dobrej lokaty, którą zajmował po pierwszej serii.

Dziękuję serwisowi www.skijumping.pl za udostępnienie zdjęć.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.