Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

103668 miejsce

O kooperatywach spożywczych słów kilka

Kooperatywy spożywcze to alternatywa dla drogiej i kiepskiej jakości żywności dostępnej w hipermarketach. To także oddolny ruch wpisujący się w idee ekonomii społecznej, zacieśniania więzów obywatelskich i relacji wytwórca - konsument.

Kooperatywa spożywcza jest szkołą społeczną, gdzie ludzie uczą się sami radzić nad swoimi sprawami, organizować je, działać zbiorowo i solidarnie, reformować warunki swego bytu własnym umysłem i własnymi siłami, gdzie poznają w praktyce złożony mechanizm ekonomiczny i społeczny dzisiejszego życia i sposoby zarządzania nim”. Edward Abramowski

Pionier polskiego kooperatyzmu i idei spółdzielczości, kontynuator myśli Webb i Gide`a, wskazywał na dobrowolne stowarzyszenia obywatelskie jako podstawowe narzędzie oporu wobec systemu kapitalistycznego. Wpisując się w idee XIX-wiecznego pozytywizmu, postrzegał dobrowolne związki wytwórcze, konsumenckie i kredytowe jako podwaliny sprawiedliwego ładu społecznego i demokracji. Szczególny akcent kładł Abramowski na spółdzielczość jako najbardziej sprawiedliwą i najbardziej opłacalną formę handlu i produkcji.

Współczesnym pokłosiem myśli polskiego pozytywisty są lokalne kooperatywy spożywcze przeżywające właśnie swój renesans. Pomijając, skądinąd istotne, kwestie ideologiczne, zasady kooperatywy spożywczej są bardzo proste: kupić najlepszy towar po najniższej cenie. Kooperatywa, zwana również „spółdzielnią”, to dobrowolna, nieformalna grupa konsumentów zainteresowana kupnem wartościowej żywności z zaufanego źródła w atrakcyjnych cenach. Nadrzędną ideą kooperatywy jest kupno towarów bezpośrednio u producenta, względnie na giełdzie lub rynku hurtowym. Duża ilość uczestników umożliwia uzyskanie lepszych cen niż w przypadku klientów indywidualnych. Grupy kooperatywne często nawiązują kontakty bezpośrednio z producentami żywności, również ekologicznej, omijając w ten sposób łańcuch marż nakładanych przez hurtowników, pośredników, dystrybutorów i sprzedawców. W wielu przypadkach, produkty zakupione w ten sposób są nawet o połowę tańsze.

Bardzo istotną kwestią z punktu widzenia kooperatywy jest dokonywanie zakupów na poziomie lokalnym, sprowadzając koszty transportu do niezbędnego minimum (food miles). Z tego względu spółdzielnia najczęściej składa zamówienia na produkty produkowane i dostępne w pobliżu miejsca
zamieszkania.

W praktyce funkcjonowanie grupy wygląda następująco:
Uczestnicy składają zamówienia na forum, poprzez specjalną aplikację, telefonicznie lub w inny zdefiniowany przez siebie sposób. W określonych interwałach, najczęściej co dwa tygodnie, „dyżurni” członkowie dokonują samodzielnych zakupów lub umawiają z producentami warunki dostawy. W ustalonym miejscu i czasie ma miejsce osobisty odbiór zamówionych towarów.

Bezpośredni kontakt osób biorących udział w inicjatywie stanowi niewątpliwie wartość dodaną całego przedsięwzięcia. W większości istniejących kooperatyw ok 10 proc. wartości zamówienia przekazywana jest na tzw. fundusz gromadzki finansujący koszty bieżące, promocję, działalność charytatywną etc. Idea
kooperatywy wyklucza możliwość czerpania korzyści majątkowych przez członków z tytułu działalności w grupie. Kooperatywy spożywcze funkcjonują w większości dużych miast Polski; w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Poznaniu, Opolu i in.

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Bardzo cenna informacja.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.