Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

39902 miejsce

O szlaku kulinarnym rozmawiam z Agnieszką Sikorską

O szlaku kulinarnym Śląskie Smaki rozmawiam z Agnieszką Sikorską - dyrektorem biura Sląskiej Organizacji Turystycznej w Katowicach

Kiedy powstał pomysł i jak długo go wdrażano w życie?
Tematyka kulinarna w działaniach Śląskiej Organizacji Turystycznej pojawiła się w 2006 r., kiedy zorganizowaliśmy pierwszy festiwal, wtedy jeszcze kuchni śląskiej. Kolejne edycje imprezy pokazały, że kulinaria to chwytliwy promocyjnie temat, cieszący się dużym zainteresowaniem, szczególnie, że lokalnych smaków jest wokół coraz mniej.

W znacznej mierze mamy do nich dostęp jedynie na różnego rodzaju festiwalach i imprezach kulinarnych. W roku 2010 stworzyliśmy strategie rozwoju i promocji marki Śląskie Smaki, w skład której, oprócz Festiwalu Śląskie Smaki, wszedł również Szlak Kulinarny. Od tego czasu trzymamy się wyznaczonych tam celów. W 2010 r. wprowadzono nową identyfikację wizualną Festiwalu Śląskie Smaki. W 2011 roku wydano "Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego" (dostępny w wersji on line na www.slaskiesmaki.pl) oraz opracowano zasady certyfikacji lokali gastronomicznych. W 2012 roku, zgodnie z tymi zasadami, przeprowadzono certyfikację lokali gastronomicznych, które zgłosiły chęć przystąpienia i stworzenia Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki.

Jak można zostać członkiem szlaku?
Każdy lokal zainteresowany wstąpieniem na Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powinien zapoznać się z regulaminem dot. projektu Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki (dostępny na stronie www.slaskiesmaki.pl) oraz wypełnić i przesłać do Śląskiej Organizacji Turystycznej dokumenty zgłoszeniowe (też dostępne na www.slaskiesmaki.pl). Dokumenty zgłoszeniowe zawierają m.in. receptury i opis przyrządzania potraw, które dany lokal gastronomiczny chce podawać jako dania regionalne (nie przekazujemy ich osobom trzecim, informacje te są jedynie dla członków komisji).

Śląska Organizacja Turystyczna wysyła wtedy do lokalu komisję certyfikacyjną (w jej skład wchodzą m.in. zawodowi kucharze, etnografowie, czy nauczyciele przedmiotów gastronomicznych). Wizyta ta jest wcześniej zapowiadana. Komisja ocenia smak i wygląd potraw, sposób ich przygotowania (m.in. czy rzeczywiście zrobione są wg tradycyjnych receptur i z naturalnych składników) i podania. W kolejnym etapie certyfikacji oceniany jest sam lokal - m.in. jego wygląd, czystość, dostępność dla rodzin z dziećmi, czy osób niepełnosprawnych. To również bardzo ważny aspekt wpływający na ogólny odbiór i zadowolenie potencjalnego gościa takiej restauracji, w szczególności turysty.

Po takiej wizycie komisja certyfikacyjna wydaje rekomendację, czy lokal może być wpisany na Szlak. Po pozytywnej decyzji komisji z każdym lokalem podpisywana jest umowa o współpracy w ramach Szlaku Kulinarnego. W niej zawarte są warunki współpracy - obowiązki obu stron, korzyści płynące z tej współpracy, jak i koszty jakie ponosi lokal za udział w projekcie.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.