Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

14986 miejsce

Obcięte paluchy. Przepis na pyszne ciasteczka

Te ciasteczka na pewno zrobią furorę na naszym świątecznym stole.

Obcięte paluchy / Fot. Weronika Chilmon1 kostka dobrego i miękkiego masła
1 (niecała) szklanka cukru pudru
1 jajko
Parę kropel olejku wanliowego lub midałowego
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150 g. obranych i przepołowionych migdałów

Wszystkie składniki oprócz migdałów zagnieść.
Zawinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce ok. 30 minut
Ciasto wyjąć i formować cienkie paluszki
Na końcu każdego palca wciskamy przepołowiony migdał.
Piec ok. 10 min w temperaturz 200C.

Można zrobić czerwony lukier i po upieczeniu smarować nim miejsca “odcięcia” - daje to wtedy "krwawy"efekt utraty palca.

Żeby migdały przepołowić, trzeba je wcześniej parę minut gotować we wrzącej wodzie. Wtedy bez problemu odejdzie skórka i łatwo je rozdzielić.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

anna
  • anna
  • 12.03.2012 09:36

Pani Weroniko,to wygląda wspaniale!!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Danuto,moim utrapieniem jest właśnie duże poczucie humoru ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nie watpię, że w/w ciasteczka są smaczne. Jednak NIE WĄTPIĘ, że nie chcę mieć na talerzu czegoś, co przypomina obciete palce... Aż tyle poczucia humoru nie mam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dobre na Halloween ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.