Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

5277 miejsce

Oblicza Gruzji. Pchali - warzywna kreatywność w orzechowym sosie

Współautorzy: Artur Bińkowski

Pchali to sałatka tak internacjonalna jak i sama Gruzja. W Gruzji, na obszarze jednej piątej Polski, żyje kilkanaście grup narodowościowych a pchali można zrobić z najprzeróżniejszych warzyw, których w Gruzji jest również dostatek.

Oblicza Gruzji - Smaki i aromaty kuchni gruzińskiej / Fot. Adam BińkowskiGruzję spaja wspólna historia, tradycje i coś, co stanowi esencję duszy kaukaskiego górala, a pchali łączy jednolity, prawie zawsze taki sam sos z orzechami. Potrawa od samego początku, czyli zaplanowania produktów, poprzez przyrządzanie aż do podania może służyć jako ćwiczenie na rozwijanie kreatywności. 90 proc. potrawy wręcz czeka na naszą fantazję. Pozostałe 10 proc. to sos na bazie orzechów, przypraw i czegoś zakwaszającego (ocet winny lub kwaśny sok z owoców).

Mangold - burak liściowy lub boćwina


Ową sałatkę nazywa się pchali lub mchali, bo takie nazwy można spotkać w książkach kucharskich. Najprawdopodobniej pierwotna nazwa to pchali - od nazwy mangolda - odmiany buraka liściowego lub boćwiny, czyli częstego składnika jednej z wersji tej potrawy. W połowie XIX wieku zaadaptowali ją do swojej kuchni Rosjanie pod nazwą mchali (może ktoś źle usłyszał i przekręcił?) i zrobiła również tam furorę jako prawdziwa bomba witaminowa i sezonowo różnorodna wspaniała przystawka.

Przygotowanie pchali, baza - por i pietruszka / Fot. Artur BińkowskiBazę potrawy mogą stanowić: kapusta, buraki liściowe lub boćwina, szpinak, papryka, cebulka, szczypior, bakłażany, kalafior, fasola szparagowa, pory, szparagi i kto tam jeszcze co wymyśli. W gruzińskiej kuchni używają również pokrzywy, portulaki, malwy lub mniszka lekarskiego. Od podstawowego warzywa zależy smak całego pchali a także jego nazwa, np. pchali szpinakowe, pchali boćwinowe, czy pchali kapuściane.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

Bardzo ciekawa recepta...muszę ugotować.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Acha! Zapomniałam dodać toast (gruziński oczywiście. ): Niechaj nasza przyjaźń będzie serdeczna i trwała jak granit, czysta jak woda źródlana i mocna jak koniak gruziński.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Aniu! Starą jak świat książkę "Kuchnia narodów Kaukazu" przechowuję ja relikwię jakąś. Są tam też przepisy kuchni gruzińskiej. A przepis na sałatkę Mchali ze słodkiej kapusty wygląda tak:
500 g kapusty, 1/4 szklanki wyłuskanych orzechów, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny. szczypta bazylii, estragonu, szafranu i rozmarynu, pół łyżeczki papryki, sól.

Małą główkę kapusty rozkrajać na 4 części, włożyć do rondla, zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości. Wyjąć na durszlak. Gdy ostygnie, zemleć razem z cebulą. Orzechy utłuc w moździerzu, dodać drobniutko posiekany czosnek, paprykę, zioła, sól ocet. Połączyć z kapustą, dobrze wymieszać. Przełożyć do salaterki. Po wierzchu przybrać pokrajaną w talarki cebulą.

Musi być to pyszne, no i zdrowe.
Pozdrawiam!

Komentarz został ukrytyrozwiń

...miód na moje podniebienie.5*

Komentarz został ukrytyrozwiń

Przepysznie brzmi. I bardzo energetycznie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ta sałatka to prawdziwa bomba witaminowa. Dziękuję za kolejną "dawkę" Gruzji. Pozdrawiam :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.