Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

13536 miejsce

Ochratoksyna

Dzisiejsze czasy niosą wiele dobrego, ale również sporo zagrożeń dla przeciętnego człowieka.

Te dobre intencje również mogą okazać się niebezpieczne, gdyż jak się okazuje, prowadzone badania wskazują, iż nawet w wyglądającym na pierwszy rzut oka na zdrowe jedzeniu występują substancje niebezpieczne dla zdrowia. Takimi substancjami są na przykład szkodliwe grzyby i wydzielane przez nie toksyny. Zdrowe odżywianie to nie wszystko. Zdrowe produkty to podstawa zdrowia! Cóż z tego, że będziemy ćwiczyć, dużo pić wody, jeść otręby, skoro może się okazać, że właśnie te otręby mogą skomplikować nasze życie? W nich (i nie tylko w nich) pojawia się na przykład toksyna o nazwie ochratoksyna, która produkowana jest przez grzyby Aspergillus ochraceus oraz grzyby z gatunku Peniccilium verrucosum.
Jest to najczęściej występująca w pożywieniu mykotoksyna na świecie. Zboża, wieprzowina, kawa i winogrona – są to produkty najbardziej narażone na jej wystąpienie. Spożycie zakażonych nią produktów może spowodować problemy z układem odpornościowym, a nawet wystąpienie nowotworu. Dlatego warto zastanowić się nad tym, co kupujemy i jemy. Na pozór zdrowa żywność może sprawić nam sporo problemów. Warto być na bieżąco, szukać informacji o różnych nowinkach ze świata, zainteresować się tematem certyfikatów żywności. Jednym z przykładowych produktów z certyfikatem braku zawartości ochratoksyny jest kawa Cellini – każda partia surowca tej kawy jest badana, co zapewnia jej wyjątkowość i bezpieczeństwo. Jak widać kierowanie się ceną nie zawsze jest opłacalne, a najtańsze produkty mogą okazać się zagrażające naszemu zdrowiu i życiu. Na zdrowiu nie warto oszczędzać, w końcu ma się tylko jedno.

Zdrowy tryb życia, diety, zdrowe odżywianie, ćwiczenia, ruch, świeże powietrze, spacery, aktywność fizyczna, to można by rzec dekalog dzisiejszych czasów. Prócz licznych programów reklamujących super skuteczne metody na odchudzanie, pozbycie się tkanki tłuszczowej czy cellulitu, wielką rolę odgrywają tu mass media, zalewające rynek wizerunkami szczupłych kobiet o idealnej figurze, nieskazitelnej cerze, włosach i paznokciach, w pięknych ubraniach. Ta wizja kusi coraz szersze grono ludzi. Obserwujemy całą tą ‘papkę’ i również tego pragniemy. To naprawdę niezły biznes, który sam się nakręca. Producenci sponsorują coraz to wymyślniejsze, niekoniecznie zdrowe produkty, na których zdobywają fortunę. Pojawiają się samozwańczy dietetycy, wymyślane są coraz to nowsze diety „cud”, kwitnie chirurgia plastyczna. Piękno kosztuje! Ale co z naszym zdrowiem? Gdzie w tym wszystkim umiar i myślenie? Ludzie zatracają się w tym, co robią, dążą do celu po trupach, za wszelką cenę, nie zwracając uwagi na niewłaściwe w skutkach zachowania i ich konsekwencje. Ale co z tego, że będziemy się zdrowo odżywiać, skoro nawet to może okazać się niewystarczające przy obecnym skażeniu jedzenia? Dlatego należy zwracać ogromną uwagę na to, co jemy, z jakich składników korzystamy, jakie jest ich pochodzenie, czy są certyfikowane. Nowym odkryciem wśród produktów zdrowej żywności jest na przykład kawa Cellini, która oprócz tego, że ma fenomenalny smak, jest dodatkowo gruntownie badana pod kątem zawartości niebezpiecznej ochratoksyny. Będąc już w temacie kaw warto wspomnieć, że jest to bardzo ważne by produkt był badany. Jak się okazuje istnieje i wypuszczane na rynek jest całe mnóstwo rodzajów kaw, o różnym pochodzeniu, nieprzebadanych, zainfekowanych toksynami. Najczęściej występującą w produktach żywnościowych substancją toksyczną jest ochratoksyna, która w nadmiarze może doprowadzić nawet do problemów z układem pokarmowym i odpornościowym. Jak więc widać, można jeść zdrową żywność i cieszyć się zdrowiem, jednak warto wcześniej sprawdzić, z jakich źródeł pochodzi i czy została odpowiednio przebadana przez specjalistów.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (5):

Sortuj komentarze:

ja juz slyszalam wczesniej o tym grzybie i spotkalam sie tez z ta kawa. moim zdaniem - grzyb eliminowac, a kawa dobra;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

@ted

ponieważ mało jest tekstów na temat Ochratoskyny, oczekuję Ted, że napiszesz coś "sensownego" i dobrego oraz gdzie tekst nie będzie zawierał słów kluczowych i próby straszenia kawą oraz otrębami....

Komentarz został ukrytyrozwiń
ted
  • ted
  • 08.08.2012 17:05

bardzo słaby tekst.
nie można się nic dowiedzieć o toksynie umieszczonej w temacie.
Tekst sprawia wrażenie spamu, wymienione bardzo dużo słów kluczowych, ale merytorycznie brak treści.
Nic się nie dowiedziałem oprócz próby straszenia kawą i otrębami...

Komentarz został ukrytyrozwiń
kraszewski
  • kraszewski
  • 08.08.2012 08:15

Wobec złożoności wszechświata i tak na coś "padniemy"...

Komentarz został ukrytyrozwiń
kanecki
  • kanecki
  • 07.08.2012 18:01

i tak to właśnie bywa jak ktoś je za dużo otrębów, bóle głowy, osłabienia ...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.