Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

41486 miejsce

Odkryj Portugalię – ojczyznę Vasco da Gamy, porto i… golfa

Planując odpoczynek na południu Europy zazwyczaj decydujemy się na Włochy, Grecję, Francję czy Hiszpanię. Mało kto wybiera położoną na samym krańcu półwyspu Iberyjskiego Portugalię, kraj żeglarzy i ojczyznę słynnego porto.

Portugalia, a zwłaszcza jej południe, znana jest głównie z przepięknych plaż, doskonale utrzymanych portów jachtowych i czynnych przez cały rok pól golfowych. Rejon Algarve słynie z łagodnego, śródziemnomorskiego klimatu i niezwykłej gościnności mieszkańców Jeszcze 30 lat temu nikt tu nie myślał o turystyce, a widok obcej twarzy wzbudzał sensację. Obecnie obcokrajowiec nie ma problemu ze znalezieniem noclegu – od luksusowych pięciogwiazdkowych hoteli po pola namiotowe.

Fot. Magdalena TobikJednak Algarve zachowało w sobie coś z czasów, gdy nie było aż tak popularne. Urokliwe starówki Faro, Taviry Albufeiry czy klimat niewielkich wiosek na północy regionu, w górach Monchique wciąż mają w sobie specyficzną, odrobinę leniwą atmosferę, kontrastującą z hałaśliwymi kurortami Hiszpanii czy Włoch. Spacerując po wąskich uliczkach portugalskich miasteczek mamy wrażenie że zostaliśmy przeniesieni w czasie. Drewniane drzwi budynków nawiązują charakterem do architektury mauretańskiej. To jedna z licznych pozostałości po pięciusetletnim panowaniu arabskim na tych ziemiach.Fot. Magdalena Tobik

Gdzie ocean styka się z lądem

Mieszkańcy regionu chwalą się, że mają najczystsze wybrzeże w Europie. Nie ma w tym przesady – większość plaż jest doskonale utrzymanych, niektóre strzeżone. Niestety, woda w oceanie jest trochę chłodniejsza.

W Algarve zaskoczy nas na pewno niezwykła różnorodność wybrzeża – od plaż z białym piaskiem na wschodzie regionu po skaliste klify na przylądku Świętego Wincentego. Bez przesady można powiedzieć, że przylądek to jeden z najpiękniejszych zakątków w Europie. To właśnie stąd odpływali dawni portugalscy żeglarze, aby odkrywać nowe lądy. Reflektor znajdującej się tu latarni morskiej jest najsilniejszy w Europie. Jego światło widać z odległości 90 km.

Jadąc dalej na wschód trafimy do niewielkiej wioski Sagres To prawdopodobnie tutaj Henryk Żeglarz założył szkołę morską, w której zatrudnił kartografów, astronomów i żeglarzy. W dużej mierze dzięki ich wiedzy i pracy Portugalia stała się światową potęgą w czasach wielkich odkryć geograficznych.

Kilkanaście kilometrów od Sagres leży Lagos Przez dwa wieki miasto to było stolicą Algarve W czasie wielkich odkryć geograficznych do portu zawijały statki z Afryki i Indii Wschodnich z ładunkami cukru, złota i zboża. Także tutaj działał jedyny w Portugalii targ niewolników.
Najbardziej malowniczy jest cypel Ponta da Piedade na którym w wyniku erozji klifu utworzyły się wolnostojące słupy, stożki i łuki. U stóp klifu można wynająć łódkę i popływać po zatoce.

Wieczorem na karaoke

Jednak Algarve stara się przyciągnąć turystów także nowoczesną infrastrukturą. W ostatnich latach w kilku miastach wybudowano bądź powiększono istniejące porty jachtowe. tzw, mariny. Do najnowocześniejszych należą te w Vilamourze i Albufeirze Żeglarze mają do dyspozycji miejsca hotelowe, liczne restauracje i sklepy, a także korty tenisowe, boiska, siłownie i baseny.

Lubiących nocne szaleństwa skuszą kasyna w Portomāo, Monte Gordo i Vilamourze W sezonie turystycznym w każdej większej miejscowości kwitnie także życie towarzyskie, skupione zazwyczaj na kilku głównych ulicach. Znajdziemy tu otwarte do późna kluby z muzyką na żywo bądź karaoke, dyskoteki albo spokojniejsze restauracje, puby i kawiarnie.

Fot. Magdalena TobikMekka golfistów

Z uwagi na łagodny klimat i sprzyjającą przez cały rok pogodę, Algarve przyciąga wielu sportowców, nie tylko miłośników golfa. Mogą ćwiczyć w nowych obiektach i korzystać ze znakomicie przygotowanej infrastruktury do fizjoterapii i odnowy biologicznej. W hotelu Monte choro w Albufeirze podczas zgrupowania gościła drużyna Wisły Kraków.

Jednak Algarve jest najbardziej znane ze swoich pól golfowych. Jest ich tutaj aż 25 Właściwy sezon trwa od jesieni do wiosny. Panująca wówczas temperatura (średnio 15 stopni) sprawia, że gra w golfa jest przyjemnością. W lecie niestety jest za gorąco (temperatura dochodzi do 35 stopni) i wówczas lepiej się wybrać poleżeć na piaszczystych plażach lub zanurzyć w błękitnych wodach oceanu. Na polach Algarve rozgrywane są krajowe międzynarodowe zawody. Najbardziej znane to Algarve Open of Portugal, rozgrywane w marcu.

Ale także początkujący golfiści znajdą doskonałe miejsca do treningów.

Jeepem przez góryFot. Magdalena Tobik

Będąc w Algarve jeden dzień warto poświęcić na wycieczkę w góry jeepem. To niepowtarzalna okazja do zobaczenia z bliska urzekającej przyrody południowej Portugalii. Zapewniam, że nic nie pachnie piękniej niż kwitnące drzewa w gajach pomarańczowych. Nie ma też smaczniejszych owoców od tych nagrzanych południowym słońcem i zerwanych prosto z drzewa.

Jeżeli mamy szczęście trafimy na tradycyjny targ, gdzie można się zaopatrzyć właściwie we wszystko od suszonej ryby i mięsa, poprzez wełniane szale aż po… śrubki i nakrętki. Warto też zajrzeć do tradycyjnych manufaktur, gdzie wyrabia się słynną ceramikę czy azulejos czyli malowane kafle.

Krewetka czy dorsz?

Algarve to także raj dla smakoszy, a zwłaszcza dla miłośników owoców morza. Krewetki, kalmary, ośmiornice czy małże to główne składniki tamtejszych specjałów. Nic dziwnego – kraj ten graniczy z morzem na długości 800 kilometrów.
W menu prawie każdej restauracji znajdziemy bacalhau czyli suszonego, solonego dorsza. Nam może jednak nie odpowiadać zapach suszonej ryby. Co innego, gdy podana jest w zupie bądź upieczona na ruszcie. Portugalczycy twierdza, że potrafią przyrządzić tę rybę na tyle sposobów, ile jest dni w roku.

Z przyjaciółmi przy stole

Portugalczycy lubią jeść i spędzać czas z rodziną i znajomymi. Nie wiadomo właściwie co jest dla nich ważniejsze – smaczny posiłek czy dobre towarzystwo i ciekawa rozmowa.

W Portugalii najważniejszym posiłkiem jest kolacja. Zaczyna się zazwyczaj około 20 i trwa do późnych godzin nocnych. Na przystawkę najczęściej podaje się owoce morza: pieczone kalmary, sałatkę z krewetkami bądź ośmiornicami, sardynki z grilla Na stole często pojawiają się sery i wędzona szynka, podobna w smaku do parmeńskiej. Do tego obowiązkowo świeży chleb i masło.

Po przystawce kolej na zupę. Najpopularniejsze z nich to zupa rybna i caldo verde trochę podobna do naszego kapuśniaka. Potem przychodzi czas na danie główne. Do najbardziej znanych i popularnych potraw należy cataplana Jest to potrawa składające się z ziemniaków, papryki pomidorów i owoców morza, ryb lub mięsa. Portugalczycy wszystko to duszą w specjalnym naczyniu z pokrywą, dzięki czemu zachowuje się wspaniały aromat.

Innym sztandarowym przysmakiem jest kurczak piri-piri Niewielkie kurczaki piecze się w całości, rozkrojone na pół na rożnie z dodatkiem ostrej papryczki piri-piri Kurczaka śmiało można jeść rękami. Osoby nie przepadające za ostrymi daniami mogą wybrać wersję łagodną. Jednak trzeba przyznać, że wiele przy tym tracą.

Na koniec kolacji przychodzi pora na deser. Portugalczycy są dumni ze swoich ciast. Najpopularniejsze z nich to ciasto figowe z migdałami. Specjalnością Algarve jest Dom Rodrigo bardzo słodka masa z mielonych migdałów i żółtek zawinięta w sreberko. Należy ona na najbardziej słodkich deserów na świecie. Polecenia godne są też musy, zwłaszcza czekoladowy i mango.

Najsłynniejszy trunek

Naturalnie wszystkim posiłkom towarzyszy doskonałe portugalskie wino. W lecie można skosztować vinho verde – lekko musującego, orzeźwiającego wina z dość niską zawartością alkoholu. Po posiłku zazwyczaj pije się porto. Na zakończenie wieczoru często podawane jest także medronho czyli mocniejszy alkohol zrobiony z owoców o tej samej nazwie Przypominają one jagody drzewa poziomkowego.
Portugalczycy chętnie piją kawę. Malutkie espresso często podawane jest do deseru.
Wybierając się do restauracji w Algarve warto wybierać knajpki rodzinne. Mamy w nich zagwarantowane pyszne jedzenie i serdeczną obsługę.

Jak dojechać

Do Portugalii najłatwiej dolecieć samolotem. Central Wings uruchomiły połączenia Warszawa - Lizbona Stamtąd do stolice regionu Algarve można dostać się samolotem. Wkrótce zostaną uruchomione połączenia kolejowe. Można także lecieć do Frankfurtu i stamtąd bezpośrednio do Faro. Zdecydowanie najdłuższa i najbardziej męcząca jest podróż samochodem.

Kraina winem płynąca

Portugalskie wina są jednymi z najlepszych na świecie. Będąc tam obowiązkowo spróbować dwóch gatunków

Vinho verde
Produkowane jest w prowincji Minho Może być białe lub czerwone, "zielone" jest tylko w przenośni. Może być delikatnie lub mocniej musujące, w zależności od technologii produkcji. Pije się je najczęściej do potraw z owoców morza, nie jest zbyt mocne, ale bąbelki mogą dość szybko uderzyć do głowy. Vinho verde pije się wkrótce po wyprodukowaniu, czas nie działa dobrze na jego jakość.

Porto
Historia jego powstania jest dość zaskakująca. W XVII wieku Anglicy sprowadzali z Portugalii dość kiepskiej jakości wino. Aby zapobiec jego kwaśnieniu podczas podróży morskiej, dodano do beczek z winem koniaku. Efekt był niespodziewanie dobry – proces fermentacji został zatrzymany, a z wzmocnionego wina wydobyta została słodycz i niepowtarzalny aromat. Technologia produkcji i łączenia gatunków wina z czasem stała się coraz bardziej złożona.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Dzisiaj pewnie nam dadzą łupnia. Futbolowego...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Portugalia to wspaniały, przeopiękny kraj. Szkoda tylko, ze wycieczki tam, są tak drogie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.