Facebook Google+ Twitter

Odnowione piwnice na warszawskiej starówce

Hanna Gronkiewicz-Waltz, w towarzystwie ambasadora Norwegii Noka Nygaarda, otworzyła na starówce wyremontowane piwnice kamienicy Stołecznego Centrum Edukacji Kulturalnej.

Hanna Gronkiewicz-Waltz w odnowionej piwnicy / Fot. urząd miastaPonad 500 metrów kwadratowych piwnic w Stołecznym Centrum Edukacji Kulturalnej przy ulicy Jezuickiej 6, to jeden z najstarszych zachowanych elementów starówki. Przetrwały II wojnę światową i stanowiły fundament odbudowy starego miasta.

-Podczas prac w piwnicach odkryto także tajemnice naszego miasta. Podczas prac budowlanych w piwnicach Muzeum Historycznego m.st. Warszawy archeolodzy w kwietniu tego roku znaleźli drugi poziom piwnic, nie ujęty w archiwalnych planach, a następnie blisko 4 kilogramowy skarb z połowy XVIII wieku –1211 srebrnych monet. Podczas prac w innych pomieszczeniach odkryto fragmenty średniowiecznej baszty. informuje Urząd m. st. Warszawy

odnowione piwnice na starówce / Fot. urząd miastaRemont został zrealizowany w ramach projektu "Renowacja i adaptacja na cele kulturalne piwnic staromiejskich Warszawy na obszarze wpisu na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO" współfinansowanego z Norweskiego Mechanizmu Finansowego, którego beneficjentem jest właśnie stolica. Łączna wartość projektu wynosi 8,8 mln euro. w 4,4 mln euro stanowi kwota dofinansowania z Norweskiego Mechanizmu Finansowego, a pozostała część w wysokości 4,3 mln euro to wkład własny Warszawy. Koszt wykonania robót w piwnicach przy ul. Jezuickiej 4 to 1,1 mln euro.

Po remoncie na tej powierzchni znalazły się między innymi pokoje warsztatowe, sala teatralna, pomieszczenie ze stanowiskami komputerowymi. Przewidziano miejsce na kawiarnię. Niepełnosprawni na wózkach będą mogli zjechać do piwnic nową windą.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.