Do wysokich cen niektórych owoców i warzyw się przyzwyczaiłam. Ale żeby ogórki tyle kosztowały? I to w sezonie? Zaczęłam się zastanawiać ile w takim razie kosztuje kilogram zielonych ogórków? Okazało się, że na straganie można je kupić po 2,80!
Więc kupiłam, zrobiłam i teraz się nimi zajadam. Są o niebo lepsze od tych ze sklepu. Zaś zrobienie ich jest niezwykle proste.
Co potrzeba?
Przede wszystkim naczynie (garnek kamienny lub słoik) i ogórki wraz z dodatkami (koper, chrzan, czosnek, liść laurowy, gorczyca).
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy. Następnie układamy warstwami w garnku przekładając ząbkami czosnku, chrzanem i pozostałymi przyprawami. Zalewamy wszystko przegotowaną gorącą wodą wymieszaną z solą (w proporcjach jedna łyżka stołowa soli na litr wody). Przykrywamy talerzykiem (na wierzch jest dobrze położyć coś ciężkiego, aby ogórki nie wypływały).
Zostawiamy wszystko na dwa dni. A potem jemy.
Smacznego!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?