Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ogórki małosolne. Zrób sobie sam

Ewa Bo
Ewa Bo
Kilka dni temu zachciało mi się ogórków małosolnych. Kupiłam je w sklepie spożywczym. Jednak cena zwaliła mnie z nóg. 14 złotych za kilogram!

Do wysokich cen niektórych owoców i warzyw się przyzwyczaiłam. Ale żeby ogórki tyle kosztowały? I to w sezonie? Zaczęłam się zastanawiać ile w takim razie kosztuje kilogram zielonych ogórków? Okazało się, że na straganie można je kupić po 2,80!

Więc kupiłam, zrobiłam i teraz się nimi zajadam. Są o niebo lepsze od tych ze sklepu. Zaś zrobienie ich jest niezwykle proste.

Co potrzeba?

Przede wszystkim naczynie (garnek kamienny lub słoik) i ogórki wraz z dodatkami (koper, chrzan, czosnek, liść laurowy, gorczyca).

Wykonanie:

Ogórki dokładnie myjemy. Następnie układamy warstwami w garnku przekładając ząbkami czosnku, chrzanem i pozostałymi przyprawami. Zalewamy wszystko przegotowaną gorącą wodą wymieszaną z solą (w proporcjach jedna łyżka stołowa soli na litr wody). Przykrywamy talerzykiem (na wierzch jest dobrze położyć coś ciężkiego, aby ogórki nie wypływały).

Zostawiamy wszystko na dwa dni. A potem jemy.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto