Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

1914 miejsce

Ogórki w zalewie keczupowej

Z ogórkiem w roli głównej. O ogórku pisano wiersze, śpiewano piosenki. Ja postanowiłam to zielone warzywo zatrzymać w słoiku. Zimą zjemy je z wielkim apetytem. Polecam sprawdzony przepis na ogórki z keczupem.

Zapraw z ogórków nigdy za dużo. Teraz kiedy mamy wybór w zakupie, lub z własnych działek zatrzymajmy ich smak na długie zimowe miesiące. Wynagrodzą nam to, kiedy będziemy je konsumować.

Ogórek / Fot. http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Cucumis_sativus.jpg&filetimestamp=20060326113814

Ogórki w zalewie keczupowej.


Składniki:

3 kg ogórków gruntowych.

Zalewa:

3 szklanki wody,
3/4 szklanka octu,
3/4 szklanki cukru,
8 łyżek pikantnego keczupu,
3 płaskie łyżki soli kamiennej.

Przyprawy:

Ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz.

Wykonanie:

Ogórki obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona, miąższ kroimy w plastry grubości 0,5 cm lub paski. Solimy 2 łyżkami soli i odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie ogórki układamy w słoikach i do każdego dodajemy przyprawy:
liść laurowy, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie.

3 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, octem i łyżką soli. Po przestudzeniu dodajemy keczup i dokładnie mieszamy. Zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 5 minut.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:


Zobacz inne materiały



Komentarze (12):

Sortuj komentarze:

Trzeba dobrać smak potrawy pod swój gust.
Przygotowuje potrawę do bezpośredniego spożycia na zimno, lecz znając gust czytelników, to nastąpi na mnie ostry atak ze zamiast warzyw nie oferuję salami.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Doroto, tę pieczeń często robimy...zmieniamy nawet dodatki w zależności od smaku...nawet na zimno nadaje się do kanapek. Często Panią wspominam i o to chodzi...:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Sławku, polecam to co mi smakuje i najbliższym.
Miło mi ze korzystacie z moich podpowiedzi. Sama chętnie bym zrobiła coś innego i szukam sprawdzonych przepisów.

Komentarz został ukrytyrozwiń

To prawda Pani Doroto, ja już z kilu Pani przepisów skorzystałem, są dobre. Pieczeń z selerami i nie tyko...:) Pozdrawiam serdecznie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Sławku, smakuje. Warto skusić się na zatrzymanie lata w słoiku.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Muszę przyznać, że apetycznie to wygląda i chyba tak smakuje...:) Pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zaprawiajmy, nie tylko ogórki.
Kabaczki, cukinię, patisony.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jadłem już, są pyszne:) Oczywiście tak samo jak kiszone i korniszony, ale czasem naprawdę warto spróbować czegoś innego:)
Polecam!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kukurydzę jem ugotowaną, w osolonej wodzie.
Jeśli mam to robię też w słoiczki, zimą jak znalazł. Zawsze przed obrabiem kolby z ziarna trzeba odgotować.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Dorotko, a czy zna Pani jakis przepis na smaczne przyrządzenie kukurydzy?

Na polu już to warzywo kwitnie, niedługo będą kolby.

http://notatnik-tediego.blogspot.com/2010/08/banalna-galeria-z-pola-kukurydzy.html

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.