Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

82919 miejsce

Olej rzepakowy, sojowy i kukurydziany powoduje obniżenie wydolności płuc

Niektóre oleje roślinne, które są źródłem witaminy E mogą mieć negatywny wpływ na nasze płuca. Wśród możliwych chorób, które wskazują naukowcy jest m.in. astma.

 / Fot. By Bill Branson (photographer) [Public domain], via Wikimedia CommonsChodzi o gamma-tokoferol (γ-Tokoferol), który znajduje się oleju to związek organiczny będący jedną z form witaminy E. Naukowcy Northwestern University twierdzą, że może on powodować stany zapalne w ludzkich płucach i wpłynąć na obniżenie ich sprawności do 17 proc. - podaje serwis Interia.pl.

O jakie rodzaje oleju chodzi? Badacze wymieniają olej rzepakowy, sojowy i kukurydziany, sezamowy, zaś pozytywnie odnoszą się do oliwy z oliwek i oleju słonecznikowego.

W Stanach Zjednoczonych oleje zawierające γ-Tokoferol są coraz popularniejsze, bo reklamuje się je jako pozytywnie wpływające na serce. Rzeczywiście badania potwierdzają, że spożycie olejów zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i raka prostaty. Jest jednak druga strona medalu - szacuje się, że w tym kraju aż 4,5 mln osób może mieć obniżoną wydolność płuc.


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (11):

Sortuj komentarze:

Średnia miesięczna raczej oczywiście będzie większa po stronie olejów, ale jednak...

Komentarz został ukrytyrozwiń

BTW, w 100g oleju rzepakowego czy kukurydzianego znajduje się ok. 35 mg gamma tokoferolu. A w 100g orzechów włoskich - 28 mg.
O ile zjeść 100g oleju stanowi niejaki problem, to zjedzenie 100g orzechów - żaden ;)

O orzechach nie wspominają ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Marku, z ciekawości zerknąłem na te badania.

Alfa i gamma tokoferole mają tę samą zdolność do zwalczania aktywnych form tlenu, ale różnica tkwi w tym, że typ gamma ( różnią się jedną grupą metylową), również reaguje z reaktywnymi formami azotu, tworząc szkodliwe produkty, mogące przyczyniać się do zapalenia neutrofilowego.

Zwykle badania obserwacyjne, mówiąc wprost, do wyciągania wniosków się nie nadają. Ale dają trop do dalszych dociekań.
Tutaj nawet jakimś tropem poszli. Może właściwym...

Mnie w tego typu badaniach odrzuca brak uwzględniania całości diety.
Tłuszcze to niejedyny składnik, a liczy się całość. Ilość, jakość ( skład) i proporcje. No i stan wyjściowy pacjenta ;)

Tak w ogóle witamina E jest czynnikiem ochronnym przed skutkami peroksydacji tłuszczów wielonienasyconych. ( utleniania)
Więc zamiast spożywać wysoce niestabilne formy licząc na to, że witamina ochroni, lepiej spożywać tłuszcze nasycone. Stabilny, najzdrowszy tłuszcz!

A już tłuszcze wielonienasycone razem z węglowodanami w nadmiarze, to stłuszczenie wątroby murowane z konsekwencjami. Schemat jest dość prosty. Ten sam, co przy alkoholu zresztą. Zdrowe węglowodany! ;)

Tak więc - masełko górą !!! :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wartość takiego doniesienia jest tej samej klasy, co sondaż wskazujący na wyższe miejsce partii X nad partią Y w aspekcie zbliżających się wyborów.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dokładnie takie samo odniosłem wrażenie. Tym bardziej że naukowcy ("naukowcy") tylko domniemają, ale już wskazują, co jest lepsze :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Też polecam masło a do smażenia klarowane :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Może mieć ....
Wygląda mi to lobbing producentów oleju z oliwek . Ten dostępny u nas jest kiepskiej jakości a " prawdziwy " kosztuje ok 300 - 400 zł litr .
Przypomina mi się dyskusja naukowców o wyższości margaryny nad masłem .

Komentarz został ukrytyrozwiń

Polecam smalec i masło ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ogromnie się ucieszyłam, że słonecznikowy jest ok. Ale polecam olej kokosowy - leczy infekcje!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Arturze! Niedługo dowiemy się, że woda jest szkodliwa. Bo o tym. że życie jest szkodliwe, gdyż kończy się śmiercią, już wiemy
Pyrsk, Ludkowie!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.