Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

11665 miejsce

Orzech włoski: zdrowie, piękno i luksus

Od stuleci doceniano tą niezwykłą roślinę i jej owoce. Cóż takiego niezwykłego kryje w sobie to drzewo?

Orzech włoski (Juglans regia) / Fot. Artur HampelOrzech włoski (Juglans regia) nie jest naszym rodzimym gatunkiem, pochodzi z terenów Europy południowej. Wynikać stąd może jego wrażliwość na wiosenne przymrozki.

Jako drzewo sadzone w sadach jest najbardziej długowieczną rośliną sadowniczą, dożywa bowiem nawet do 800 lat. (średnio 300 do 500 lat, a w przypadku szczepień znacznie krócej). Jego walory krajobrazowe są nie do przecenienia. Drzewo nie rośnie zbyt wysoko, a jego rozłożysta korona dodaje majestatu parkom i ogrodom. Drewno orzecha włoskiego jest niezwykle cennym i bardzo drogim materiałem w przemyśle drzewnym. Małe kawałki drewna z miejsc połączenia korzeni z pniem osiągają wręcz bajońskie kwoty i wykorzystywane są do tworzenia rękojeści noży oraz kolb broni myśliwskiej najwyższej klasy. To wszystko stanowi, że drewno tego drzewa jest jednym z najdroższych na świecie.

Wielu z czytelników zapewne ubrudziło się obierając orzech z zielonej łupiny. Stąd też już bardzo dawno temu wykorzystywano zarówno łupiny, jak i liście do farbowania włosów. Zwolenników tego sposobu nie brakuje również i dzisiaj. W czasach obecnych na skalę przemysłową wykorzystywany jest do produkcji najwyższej jakości farb olejnych oraz bejc.

Nasiona mają nieocenione walory spożywcze. Polecane są zwłaszcza w przypadku podwyższonego wskaźnika cholesterolu, ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Szereg mikroelementów oraz soli mineralnych sprawia, iż są doskonałym suplementem diety.

Olej wytwarzany z nasion jest jednym z najwyżej cenionych tłuszczy spożywczych. Amatorzy nalewek też nie mają co narzekać, gdyż z orzecha włoskiego są wręcz wyborne. Jedynym mankamentem może być wiatropylność tej rośliny, która może nieco dokuczać osobom uczulonym na pyłki tego drzewa.

Drzewo nie ma specjalnych wymagań glebowych i z powodzeniem może ozdobić każdy ogród wprowadzając do otoczenia zdrowie, piękno i luksus.

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (5):

Sortuj komentarze:

Orzech włoski mam i całą zimę jem i palę w kominku skorupkami. Minusy: zasłania mi płd ścianę domu. Nie mam co zrobić z liśćmi, choc daję na kompost. Najgorsze są osłonki bo zawierają straszny barwnik.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Amelinda
  • Amelinda
  • 13.09.2012 19:41

Artykuł rzypomniał mi o orzechach; dzięki Autorze! Potwierdzam też, że "nalewka zrobiona z zielonych orzechów jest doskonała na problemy żołądkowe". Kiedyś podtrułam się będąc na wczasach i jakaś pani, zauważywszy, iż nie jem posiłków, zaproponowała mi właśnie taką nalewkę. Pomogło, polecam!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Taka nalewka zrobiona z zielonych orzechów jest doskonała na problemy żołądkowe.

Komentarz został ukrytyrozwiń

@ Aneta - dziękuję za miłe słowa. Jeżeli cierpisz na arachnofobię i lubisz moje artykuły, to znaczy chyba, że coś tutaj ma sens :)
Pozdrawiam :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Orzech ma całą litanię zalet, uważać należy tylko przy kompostowaniu jego liści i raczej się tego nie zaleca. Dodatkowo liście orzecha włoskiego zawiera 5-hydroksy-1,4-naftochinon - substancję działającą niekorzystnie na niemal wszystkie rośliny w sąsiedztwie orzecha, która spowalnia ich wzrost, a większym stężeniu może powodować ich zamieranie, co zresztą łatwo zaobserwować.

Ps. Autor "sypnął" artykułami :) - wszystkie dobrze się czyta i ogląda [mimo mojej arachnofobii;)]

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.