Facebook Google+ Twitter

OSP Nowa Wieś i poduszkowiec

Ochotnicza Straż Pożarna z Nowej Wsi w podwarszawskiej gminie Michałowice jako jedyna w kraju może pochwalić się posiadaniem dwóch poduszkowców.

Cięcie przerębli / Fot. Roman WoźniakW Regułach jest niewielki, prostokątny staw. Chcąc uatrakcyjnić park, napuszczono do stawu małe karpie i amury. Mieszkańcy mogli tam wędkować. Ryby były dokarmiane i wyrosły na spore sztuki. Mrozów tej zimy nie było dużych więc zapomniano o przeręblach dotleniających wodę. Przyszedł jednak 20-stopniowy mróz. Lód pokrył staw. Nastąpiła tragedia. Gdy śnieg zalegający lód stopniał, dało się zauważyć pod lodem martwe ryby.

Poduszkowiec Ratownictwa Lądowego w akcji / Fot. Roman WoźniakStaw jest głęboki. Strach wchodzić na lód, bo może się załamać. Kąpiel w zimnej wodzie nie jest przyjemnością.
Sołtys powiadomił więc o śniętych rybach gminę, ta strażaków ochotników z Nowej Wsi. Stawili się ze sprzętem i jako środek zapobiegawczy sprowadzili jeden z dwóch posiadanych poduszkowców Ratownictwa Lądowego. Do operowania nimi przeszkoleni są wszyscy strażacy.

Użyczone druhom z OSP poduszkowce są własnością firmy Allwalker której prezesem jest mieszkaniec Komorowa Mirosław Olędzki. Druhowie stworzyli jednostkę ratownictwa lądowego i są w stanie szkolić w tym innych. Zastosowany dziś poduszkowiec ma możliwość jazdy do przodu i co jest rzadkością - do tyłu.
Spala niewiele bo tylko osiem litrów benzyny na godzinę pracy.

Piłami spalinowymi wycinano przeręble w lodzie i widłami wyjmowano padnięte ryby.
Wyłowione ryby po zbadaniu trafią na karmę do schronisk dla zwierząt.
Po wyłowieniu ryb napowietrzono staw by nie zamarło w nim całkowicie życie.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Czy mi się wydaje czy ja tam na zdjęciu husqvarnę widzę?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.