Facebook Google+ Twitter

Otyłość. Przyszły problem Polaków?

Do niedawna określenie "gruby naród” był synonimem Amerykanów. Dziś, rozglądając się po polskich ulicach, można dojść do wniosku, że u nas sytuacja wcale nie jest lepsza. A będzie jeszcze gorzej.

jedzenie może być prawdziwą przyjemnością, ale należy je kontrolować dla naszego dobraCzym jest otyłość i skąd się bierze?

Przyczyn tej choroby lekarze szukają w czynnikach dziedzicznych, fizjologicznych, psychologicznych oraz stylu życia. W ostatnich latach, ten ostatni czynnik - w przypadku Polaków - uległ znaczącej zmianie. Znana specjalistka od zdrowego żywienia Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska(1) podkreśla: - Świat dąży do zminimalizowania wysiłków – zakupy zrobisz przez internet, na spacer z psem pójdzie specjalna „wyprowadzająca”, do supermarketu dotrzesz swoim samochodem i staniesz jak najbliżej wejścia. Jednocześnie codziennie życie dostarcza stale coraz większej ilości stresu. Jak dowodzą lekarze, stres często „pcha” ludzi nie tylko do kieliszka, ale też - do lodówki.


Co mówią statystyki?

Z badań przeprowadzonych w tym roku przez TNS OBOP wynika, iż w Polsce problem otyłości dotyka częściej mężczyzn niż kobiet. Wśród osób w wieku 15 - 49 lat aż o 10 proc. więcej panów ma nadwagę. Ten problem narasta – w ciągu ostatnich 9 lat, procent mężczyzn z nadwagą wzrósł z 23 proc. do 28 proc.


Według lekarzy, nawet 9 i 10-latkowie mają tak rozbudowaną tkankę tłuszczową, iż z otyłością będą się zmagać do końca życia. Będzie ono zresztą krótsze niż ich rówieśników, którzy nie mają podobnych problemów. W USA aż 50 proc. dzieci ma nadwagę lub jest otyłych. Jeżeli rodzice nie zaczną temu przeciwdziałać, polskie dzieci też mają duże szanse, by niebezpiecznie zbliżyć się do tego poziomu.

Nie jest łatwo odchudzić społeczeństwo

Na trudny proces odchudzania składa się wiele czynników: brak natychmiastowych efektów, konieczność odmawiania sobie przyjemności, uczucie głodu, rozdrażnienie oraz tzw. „efekt jojo” (po schudnięciu ponownie wracamy do starej wagi). Ludzie tracą wiarę, że ma to sens także z powodu nieudanych eksperymentów z „dietami cud”. Być może zrzucimy kilka kilogramów, ale najczęściej dotkliwie cierpi na tym organizm, który do prawidłowego działania potrzebuje różnorodnych składników. Lekarze z Krakowskiego Centrum Leczenia Otyłości przypominają, że cudów nie ma. Liczy się nasza konsekwencja, wytrwałość i wiara w sukces.

Otyłość w wielu kulturach to oznaka zamożności. Doktor Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska zauważa:
– Otyłość przez lata uznawana była za zjawisko z zakresu obyczajowości i kultury(...). Nadmiar tkanki tłuszczowej, szczególnie u dzieci, postrzegany był jako wyraz zdrowia.

Jak zrzucić?

Jest jeden skuteczny sposób: mniej jeść. Diametralnie zmienić nawyki żywieniowe – zamiast porcji frytek jeść ryż, zamiast tłustego mięsa – gotowanego kurczaka. Zwłaszcza, że coraz więcej restauracji, barów, w menu umieszcza posiłki przeznaczone specjalnie dla tych, którzy liczą kalorie.

– O tym, że tradycyjna polska dieta jest niezdrowa, wie prawie każdy. Schab i golonka, tłusta kiełbasa, omasta z masła na bułce, przesiąknięta tłuszczem jajecznica - to typowe przyczyny miażdżycy tętnic 25-letniego Polaka - nota bene większej, niż u 65-letniego Greka z Krety – dodaje dr Kozłowska-Wojciechowska.
W odchudzaniu niezbędny jest też wysiłek, jednak niekoniecznie - wyciskanie siódmch potów na siłowni. Zamiast tego możemy się wybrać na godzinny spacer.

 

Problemy otyłych

Można je podzielić na dwie kategorie: zdrowotne i estetyczne.Troska o atrakcyjny wygląd sprawia, że wiele osób z nadwagą decyduje się na głodówki, picie jedynie wody, itp. W efekcie wpadają w anoreksję i bulimię. Dotyczy to dziewcząt, które - oglądając zdjęcia modelek i piosenkarek - wpadają w kompleksy. Zapominają, że zdjęcia z takich sesji fotograficznych najczęściej poddawane są solidnej obróbce komputerowej. Osoby z nadwagą narażone są na: cukrzyce typu II, nadciśnienie tętnicze, podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi, niewydolność serca, choroby wieńcowe, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nowotwory, zaburzenia oddychania w czasie snu...Ta lista jest jeszcze dłuższa, a niektóre skutki otyłości wykraczają poza ramy medycznej terminologii.

1. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska , doktor medycyny, autorka książki: „ Żyjmy w zdrowiu, czyli nowa piramida żywienia” . Pracuje w Instytucie Żywności i Żywienia.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Paula LURR, Szczecin
  • Paula LURR, Szczecin
  • 02.02.2011 22:02

Otyłość. ŻYWIENIE RACJONALNE; wg: IRL KRAKÓW.
BH.502.
MOTTO: Człowiek jak każdy organizm żywy na naszej planecie, TYJE z dwóch powodów GŁÓWNYCH. *

1. PIERWSZY POWÓD:
To spożycie zbyt dużej ilości tłuszczu, który wchłania się szybko w jelicie cienkim i odkłada jako tłuszcz już ludzki. Tyjemy od tłuszczu w tempie ekspresowym.

2. DRUGI POWÓD:
Konsumpcja węglowodanów, ale tylko i WYŁĄCZNIE tych, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru wysoko, zmuszając trzustkę do wydzielania zbyt dużej ilości INSULINY, co skutkuje utworzeniem trójglicerydów, czyli również tłuszczu, głównie w górnych partiach ciała np. wychudzone osoby, a z fałdami tłuszczu na twarzy.

PUENTA KIERUNKOWA:
CHLEB typu KR-IRL, zawiera dużo węglowodanów, ale NISKICH, tzn. daje energię, a nie powoduje otyłości oraz tworzy uczucie sytości. Zdecydowanie niezbędny w procesie odchudzania. To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

KAŻDY CHLEB UPIECZONY W OPARCIU O JAKĄKOLWIEK MĄKĘ, ZAWIERA WYSOKIE WĘGLOWODANY:
Oraz ogrom toksyn tj. konserwanty, spulchniacze, barwniki, polepszacze zapachu i smaku, przyczynia się do plagi otyłości i cukrzycy typu 2, u ludzi, ale u kotów i psów nim karmionych również. *

WIEDZĄ O TYM CHIŃCZYCY (1,2 MLD LUDZI) ORAZ HINDUSI (900 MLN):
Którzy ciągle pracują i skutecznie się rozmnażają, ponieważ jedzą ogromnie dużo energetycznych węglowodanów, lecz tych niskich w ryżu i w kaszach. Ich energia nie ma sobie równych, nawet w sztukach walki gdzie jest to wyraźnie widoczne. Sukces życia dla współczesnego człowieka to konsumpcja NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, a wzorem są ludy Dalekiego Wschodu. PIWO jest dozwolone i po piwie się nie tyje, lecz po tym co się przy piwku zje np. tłuszcz i WYSOKIE węglowodany, tj. od 26,01% wzrostu.

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

Komentarz został ukrytyrozwiń

A czy są jakieś badania, mówiące o otyłości ze względu na stan portfela? Myślę, że w dużej mierze otyłość jest większa wśród ubogich, niż bogatych. Jeśli mało zarabiasz nie stać cię na chude mięso indycze, prędzej kupisz wieprzowinę. Jesteś biedny, to źle się odżywiasz, kupujesz półprodukty z olbrzymią zawartością chemii. Wtedy tyjesz i chorujesz.

Komentarz został ukrytyrozwiń

KOREKTA: oraz w stylu, latach ten, 15-49, lat procent, restauracji i barów w menu, notabene, większej niż, niekoniecznie wyciskanie, wody itp.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.