Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

63273 miejsce

Pączki nadziewane marmoladą

W tłusty czwartek nie może zabraknąć nadziewanych pączków, oponek czy faworków. Zgodnie z przesądem, kto w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło przez cały rok.

Pączki / Fot. Weronika ChilmonSkładniki
0,75 kg mąki,
6 żółtek,
10-12 dkg cukru,
8-10 dkg stopionego masła,
8 dkg drożdży, cukier waniliowy,
około 1,5 szklanki ciepłego mleka,
2 łyżki spirytusu (lub ocet spirytusowy),
olejek rumowy(niekoniecznie),
szczypta soli.

Dodatkowo
Marmolada różana.

Mleko lekko podgrzać,wsypać cukier oraz wkruszyć drożdże, poczekać około 10 minut, aż zaczyn podrośnie. Do miski wsypać przesianą mąkę, szczyptę soli, wlać "ruszone" drożdże, dodać 6 żółtek. Ciasto wyrabiać ręcznie, dodając tyle ciepłego mleka by było miękkie, pulchne i sprężyste ale nie rzadkie. Gdyby było za gęste, to dodać troszkę mleka.

Kiedy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone letnie masło, i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i miski, wtedy dodać spirytus. Odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować na blacie posypanym mąką. Szklanką wykrawać krążki, nakładać po porcji marmolady i zlepiać - formując pączki. Układać na posypanym mąką stole, poczekać aż pączki wyrosną (ok. 15 minut). Smażyć w mocno rozgrzanym oleju lub smalcu.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Nie wiedziałam, że do pączków potrzeba tak dużo żółtek.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Marmolada różana owszem ale konfiyura różana ,to jest to.

Komentarz został ukrytyrozwiń
antek
  • antek
  • 03.03.2011 22:22

Ślinka mi leci,smakowicie wyglądają takie malutkie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.