Facebook Google+ Twitter

Pączki z ciasta parzonego

Zgodnie z polską tradycją, w Tłusty Czwartek powinniśmy zjeść przynajmniej jednego pączka, a będzie to gwarancją szczęścia i pomyślności w kolejnym roku. Kuszą nas złociste z wielu sklepowych wystaw, lub wypiekamy je sami.

Potrzebne składniki / Fot. Dorota Michalczak

Pączki z ciasta parzonego z rodzynkami i skórką pomarańczową


Składniki
1/2 kg maki,
4 duże jaja,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki śmietany kremówki,
3 łyżki cukru,
5 dkg drożdży,
5 dkg masła lub margaryny,
2 cukry waniliowe,
skórka pomarańczowa kandyzowana,rodzynki,
szczypta soli,
1 kg smalcu do smażenia,
cukier puder.

Pączki z ciasta parzonego. / Fot. Dorota MichalczakWykonanie
Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać margarynę, cukier, 1 cukier waniliowy, szczyptę soli. Zagotować.

Garnek zdjęć z ognia, wsypać mąkę dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na ogniu i mieszać aż ciasto zacznie dobrze odchodzić od garnka.

Ponownie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do ciasta 1 jajko. Przestudzić, i stopniowo dodać pozostałe jaja dokładnie ucierając.
Zapraszam na kawę i pączka. / Fot. Dorota Michalczak
Do ciasta wrzucić skórkę pomarańczową, opłukane w zimnej wodzie a następnie sparzone rodzynki. Drożdże roztarte z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką letniej wody i dokładnie wymieszać. Pozostawić na około 20 minut żeby ciasto wyrosło.

W garnku rozgrzać smalec. Ciasto nabierać łyżką, smażyć około 4 minuty - pączki muszą swobodnie pływać w tłuszczu.
Wyjmować, odsączać na papierze.

Cukier puder zmieszać z cukrem waniliowym, posypać jeszcze gorące paczki. Podawać ciepłe lub zimne.


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (25):

Sortuj komentarze:

@ Grzegorz Laskowski Dzisiaj 18:17
Panie Grzegorzu, proszę więcej a ten temat.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Z historii wynika, że Polakom nie przyniosło szczęścia jedzenie pączków...

Komentarz został ukrytyrozwiń

gra K 09.02.2013 09:39

Też lubię eksperymentować. Ten przepis znalazłam w mamy notatniku.
Pączki już dawno zjedzone, zapraszam na faworki link :), ostatnie godziny rozpusty.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 09.02.2013 09:39

Koniecznie muszę wypróbować te parzone pączki.
Lubię eksperymenty. Właśnie jestem na etapie produkowania perfum wg własnej receptury.

A na marginesie dyskusji oraz zdania: "...u znajomych (...) są podawane wyłącznie ciasta kupione, gospodyni nie ma czasu na siedzenie w kuchni."
Czy to źle?
A może gospodyni zwyczajnie nie umie piec, smażyć ani gotować, bo nie lubi kuchni?
Dlaczego KOBIETA MUSI ją lubić?
Znam panów, którzy nie posiadają smykałki do śrubek, którym wręcz niebezpiecznie jest oddać w ręce kierownicę samochodu, i jakoś nikt im nie ma tego za złe.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Doroto,potwierdziła Pani to co napisałam wcześniej, dzisiaj idąc do pracy zafundowałam sobie pysznego pączka z adwokatem, kalorie będę spalać wracając z pracy pieszo zamiast autobusem.Pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Aniu, często bywam u znajomych gdzie są podawane wyłącznie ciasta kupione, gospodyni nie ma czasu na siedzenie w kuchni.

Bywam tez na wsiach gdzie gospodynie same wypiekają smakowite różności (nie mają cukierni gdzie by mogły kupić gotowce).

Jedno i drugie jest zjadane.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pączki dawno zjedzone , a rozprawka nad nimi trwa. Podsumuję dyskusję, nie ważne kto robi pieczywo , ale jak robi , ostatnio jadam ciasta kupowane bardzo dobre, a zdarza mi się jeść ciasto domowe często zachwalane przez gospodynię,które po kilku kęsach najchętniej zawinęła bym w serwetkę i cichcem gdzieś wyrzuciła, Stereotypy ,że wszystko co domowe to cacy , a kupne be dawno już obalone. Niektóre gospodynie chciały by posiąść kunszt pieczenia ciast przez wprawnych cukierników. Jedynie z czym się mogę zgodzić to to ,że domowe jest znacznie tańsze, bo odchodzą narzuty typu Zus , podatek, najem itp.A więc smacznego nie tylko domowego.Pozdrawiam wszystkich pochłaniaczy kalorii i tych ,którzy już te kalorie spalili .

Komentarz został ukrytyrozwiń

Postanowiłam wypróbować Twój przepis. Jeszcze nigdy mi pączki nie wyszły, ale... Jak nie wyjdą, za rok jestem u Ciebie na kawce i pączku :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Następnym razem spróbuję wg Twojego przepisu, bo ze skórką pomarańczową i rodzynkami w życiu nie jadłam! :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jadziu, zapraszam w każdej chwili.
Ja dzisiaj tylko kawkę i moje zadanie dnia.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.