Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Paella puella, czyli jak po hiszpańsku rozpalić namiętności

Redakcja
Owoce morza to dobry afrodyzjak
Owoce morza to dobry afrodyzjak
Ci z was, którzy kiedykolwiek interesowali się wpływem kuchni na ludzkie życie seksualne, wiedzą zapewne doskonale, że istnieje cała gama potraw i ich składników, które od lat funkcjonują w rozmaitych kulturach jako afrodyzjaki.

Mnie osobiście najbardziej ciekawi
pewna zbieżność, której dopatrzyłem się w licznych
kulinarnych ekscesach.

Czy i wam zdarzyło się zauważyć, że
większość krajów, których mężczyźni uchodzą za
najlepszych, najgorętszych kochanków, to kraje nadmorskie?
Mnie rzuciło się dodatkowo w oczy, że duża część z nich to
mieszkańcy rejonów śródziemnomorskich, które obfitują
w kuchnię, której zapachy i smaki można by opisywać
godzinami nie wyczerpując tematu. Czyżby istniał więc jakiś
magiczny związek pomiędzy śródziemnomorską kuchnią, a
seksualnym temperamentem mieszkańców tych okolic?

Potrawa, którą chcę Wam zaprezentować nie tylko nie obala mitu o seksualnym wpływie
morskich potraw na libido mężczyzny, ale mam nadzieję, potwierdzi
to jakże słuszne twierdzenie.

Paella to słynne hiszpańskie danie
bazujące na ryżu. Na całym świecie istnieje niezliczona ilość
jej rodzajów. Swoją popularność
zawdzięcza zarówno niezrównanemu smakowi, jak i
zawartości wielu składników popularnie uważanych za
afrodyzjaki. W przepisie, który wam podaję, oryginalne mięso
wołowe postanowiłem zastąpić owocami morza, które, jako
dzieci Afrodyty, jeszcze bardziej wzmocnią jej miłosną magię.

Magia w praktyce

Przystępując do gotowania należy
rozgrzać w żeliwnym naczyniu 3 łyżki dobrej jakości oliwy z
oliwek, następnie wrzucić na nią jeden posiekany ząbek czosnku,
średniej wielkości posiekaną cebulę i 125 gram pokrojonych w
kostkę kalmarów. Gdy cebula pięknie nam się zeszkli,
dodajemy obrane ze skórki i pokrajane na ćwiartki dwa małe
pomidory i 225 gram długoziarnistego ryżu. Całość mieszamy i
pięć minut gotujemy na małym ogniu. Kiedy pomidory zaczną nam się
dusić z cebulką wlewamy do garnka przygotowany wcześniej
esencjonalny bulion rybny. Wystarczy nam niecała szklanka, ale ważne
jest, aby bulion był dobrej jakości. Dla koloru dodajemy do niego
szczyptę szafranu lub małą łyżeczkę kurkumy. Kiedy potrawka
zaczyna nam się gotować, wrzucamy do niej 8 obranych szparagów
i gotujemy pięć minut. I kiedy ślina zaczyna nam lecieć na
samą myśl o smaku naszej potrawy, przychodzi czas na dodanie tak
zwanej treści.

Do garnka dodajemy po kolei: pokrojoną
na kawałki sieję lub sielawę, obraną ze skorupy szyjkę homara,
garść krewetek koktajlowych, wyjęte z muszli 3 ostrygi i kilka
małży. Prawda, że brzmi to magicznie? Zaręczam, że smakować
będzie równie niesamowicie, a efekty podania takiej kolacji
naszemu miłemu będą gwarantowane.

Zwiększamy ogień pod rondlem i
gotujemy potrawę jeszcze pięć minut, po czym zmniejszamy płomień
i spokojnie dusimy całość, aż ryż będzie miękki. Warto
pamiętać, że idealny ryż jest miękki, lecz nie rozgotowany.
Dlatego trzeba go co jakiś czas próbować. Jeżeli w trakcie
duszenia wyparuje nam za dużo płynu, możemy go uzupełnić
bulionem rybnym. Kiedy ryż nam zmięknie, zdejmujemy naczynie z
ognia i wstawiamy je do mocno nagrzanego piekarnika. Zapiekamy całość
kilka minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza i podajemy na stół.
Warto przed podaniem posypać jeszcze całość odrobiną kolendry i
pietruszki.

Po takiej kolacji, okraszonej dobrą
muzyką i odrobiną hiszpańskiego czerwonego wina, gwarantuję, że
wasz partner nie spocznie w boju, a wasza sypialnia zmieni się w
prawdziwą corridę.

Czego Wam serdecznie życzę przy
okazji smacznego....

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto