Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

17930 miejsce

Palarnia kawy z Biłgoraja podbija Polskę

Od 2009 roku w Biłgoraju działa mała palarnia kawy „Kaffe 2009”. W dwóch piecach palone są ziarna z Ameryki Południowej, Afryki czy Azji.

 / Fot. AIP- Najpierw powstała mała kawiarnia „Pokrzywa” przy ul. Krótkiej w Lublinie. Wtedy też zrodził się pomysł własnej marki kawy i założenia palarni. Na początku kawę wypalaliśmy w małym, 5-kilogramowym piecu - wspomina Daniel Ćwikła, właściciel „Kaffe 2009”. Niedawno palarnia z Biłgoraja wzbogaciła się o unikatowy piec do kawy firmy GotHot. Nowy nabytek to prawdziwa perełka historyczna, bo wyprodukowano go w 1958 roku.

- Teraz kończymy kapitalny remont pieca i już wkrótce będzie gotowy do pracy. Piece marki GotHot są rzadko spotykane, a pochwalić się nimi mogą najlepsze palarnie na świecie - podkreśla z dumą Ćwikła i wyjaśnia, że w takich piecach kawa jest opalana ciepłym powietrzem i dzięki temu ma wyższy poziom słodyczy i jest bardziej czysta. Proces palenia kawy to prawdziwa sztuka. Trzeba wiedzieć, jak długo i w jakiej temperaturze należy palić kawę tak, by uwodziła nie tylko smakiem, ale i aromatem.

 / Fot. AIP

- Wszystko jest uzależnione od tego, jaki efekt chcemy uzyskać - zaznacza właściciel „Kaffe 2009” i dodaje. - W zależności od preferencji, ustawiamy odpowiednią temperaturę i czas palenia. Ponieważ palenie kawy to proces, którego sukces w dużej mierze zależy od osoby obsługującej piec, surową kawę możemy wypalić na wiele sposobów. Mamy już sprawdzone receptury, które pomagają odnaleźć prawidłowe proporcje między czasem prażenia ziaren a temperaturą - opowiada. Właściciel palarni chce przekonać wszystkich sceptyków, że picie „małej czarnej” jest jedną z największych przyjemności w życiu.

 / Fot. AIP

- Wypalanie kaw jest sercem naszej działalności. W naszej ofercie kawa świeżo palona ma wiele twarzy. Posiadamy kawy z Afryki, Ameryki Środkowej i Południowej oraz Azji - wylicza Daniel Ćwikła. Palarnia kawy „Kaffe 2009” organizuje w Lublinie cuppingi, czyli degustację różnych rodzajów i odmian kaw ze świeżo palonych ziaren.

 / Fot. AIP

- Do spróbowania będą ciekawe kawy ze światowych palarni oraz naturalnie od nas. Zapraszamy wszystkich ciekawych na siorbanie, czyli jedną z metod próbowania kawy z łyżki. Chcemy w ten sposób edukować, żeby ludzie świadomie mogli wybierać kawę dobrej jakości - zachęca właściciel palarni kawy „Kaffe 2009”.

 / Fot. AIP

Kaffe 2009, ul. Boczna Lubomelskiej 4, Lublin

Gabriela Bogaczyk (aip)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.