Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

3155 miejsce

Panie Ambasadorowe gotują z Karolem Okrasą

21 września br. w muzeum w Nieborowie odbyły się warsztaty kulinarne dla współmałżonek Szefów Misji Dyplomatycznych w Polsce organizowane pod patronatem Ministerstwa Spraw Zagranicznych, które poprowadził Karol Okrasa.

 / Fot. Eliza Radzikowska(zdjęcia do wykorzystania za zgodą )i / Fot. Eliza Radzikowska(zdjęcia do wykorzystania za zgodą )iCelem tych warsztatów było przybliżenie Paniom Ambasadorowym walorów polskiego mięsa drobiowego. Było to kolejne spotkanie z cyklu „Podróży kulinarnych z Karolem Okrasą” mających za zadanie promocję polskiej kuchni i historii. Organizatorem spotkania był Związek Polskie Mięso. Warsztaty kulinarne odbyły się w przepięknym, historycznym Pałacu Radziwiłłów w Nieborowie. Tym razem Pary Ambasadorskie zostały zaproszone przez Związek Polskie Mięso. Spotkanie zostało zorganizowane pod patronatem Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Celem warsztatów była promocja polskiej kuchni i kultury. Bohaterem warsztatów było polskie mięso drobiowe. W spotkaniu wzięło udział 25 Pań Ambasadorowych z różnych zakątków świata.

Zmagania kulinarne Pań Ambasadorowych poprzedziło krótkie wystąpienie Katarzyny Oponowicz ze Związku Polskie Mięso, która w kilku słowach przybliżyła uczestniczkom spotkania organizację, jak również cel spotkania.
Podczas warsztatów Panie Ambasadorowe pod okiem Karola Okrasy uczyły się gotowania dań z drobiu. W kuchni zagościły potrawy takie jak: piersi z gęsi w jabłkach ze smażoną dynią oraz udka kurczaka faszerowane suszonymi owocami z plackami z kaszy gryczanej. Na zakończenie warsztatów Panie otrzymały przepisy, by móc je potem wykorzystywać w swoich kuchniach. Podczas gdy Panie Ambasadorowe poznawały tajniki polskich potraw z drobiu, Panowie Ambasadorowie zwiedzali muzeum w Arkadii. Po warsztatach Związek Polskie Mięso zaprosił Pary Ambasadorskie na uroczysty lunch w towarzystwie przedstawicieli Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

„Wspólne gotowanie tradycyjnych, polskich potraw umożliwia przedstawicielkom innych krajów i kultur poznanie naszych tradycyjnych dań oraz produktów, a za ich pośrednictwem polskiej kultury, historii i obyczajów przekazywanych z pokolenia na pokolenie” – powiedział na zakończenie warsztatów Karol Okrasa. „Jest do doskonała okazja, by Panie Ambasadorowe stały się ambasadorkami polskiej kuchni. Myślę, że po dzisiejszych warsztatach szczególne miejsce na liście ich ulubionych dań zajmie polski drób” – powiedział Karol.

Od wielu lat szczególne miejsce wśród różnych gatunków mięsa, ze względu na wyróżniające go pozytywne dla zdrowia cechy, zajmuje drób. Wysoka wartość odżywcza, wynikająca z korzystnego składu aminokwasów, łatwo przyswajalne tłuszcze, większa ilość witamin i karotenów, stosunkowo niska kaloryczność oraz bogate źródło kwasu pantotenowego powodują, iż wskazane jest stosowanie tego gatunku mięsa w diecie nie tylko dla niemowląt czy osób starszych, ale również osób prowadzących zdrowy styl życia i aktywnych zawodowo.
Event został zorganizowany z inicjatywy Związku Polskie Mięso, a sfinansowany został z Funduszu Mięsa Drobiowego. Jest to kolejne wydarzenie w dorobku Związku Polskie Mięso.

Jolanta Maria Budniak

Informacja Prasowa
Ada Krzewicka
PR Manager

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.