Facebook Google+ Twitter

Panna cotta. Arystokracja wśród deserów

Aksamitna konsystencja, delikatny, waniliowy smak i kuszący aromat dojrzałych, słodkich truskawek, to nic innego jak włoska gotowana śmietanka, czyli panna cotta.

Panna Cotta z sosem truskawkowym / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikPanna cotta jest chyba obok tiramisu jednym z najbardziej znanych i rozpowszechnionych włoskich deserów i choć uważana jest za tradycyjną piemoncką potrawę, a jej historia sięga do XVIII wieku, to w istocie jest naszą swojską mleczną galaretką, mieszanką 4 składników - mleka, śmietany, cukru i żelatyny.

Podajemy z ulubionymi owocami i sosami / Fot. Ewa Naukowicz-WójcikMieszankę rozlewamy do czterech filiżanek / Fot. Ewa Naukowicz-Wójcik
Składniki:

75 ml mleka
425 ml śmietany kremówki 36 proc.
50 gram cukru
1 laska wanilii
2 łyżeczki żelatyny

Jak widać, oryginalny przepis wymaga dodania laski wanilii i cukru, ale z moich doświadczeń wynika, iż z powodzeniem te dwa składniki można zastąpić cukrem wymieszanym (według uznania) z cukrem waniliowym.

Przygotowanie panna cotta rozpoczynamy od rozpuszczenia żelatyny. Wsypujemy ją do 1/4 szklanki gorącej wody, chwilkę czekamy, a następnie mieszamy, do jej rozpuszczenia.Panna Cotta z sosem truskawkowym / Fot. Ewa Naukowicz-Wójcik

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Zrobiłam wg Pani przepisu i deser wyszedł pysznie! Dodałam gorący mus malinowy :) pychotka :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.