Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

2376 miejsce

Panszkraut, czyli ciapkapusta

Pan Adam Podgórski rozpoczął cykl śląskich dań, mnie jako rodowitej Ślązaczce, nie pozostaje nic innego, jak dołączyć do tego grona. Rolady i wodzionkę to już chyba każdy zna, ale mało co pisze się o panszkraucie, zwanym czasami ciapkapustą.

Panszkraut / Fot. Weronika Chilmon1 kg ziemniaków
60 dkg kapusty kwaszonej (może być więcej)
20 dkg boczku wędzonego
1 cebula pokrojona w kosteczkę
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pieprz, sól, maggi

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotować posiekaną kiszoną kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na skwarki, dodając pokrojoną cebulę. Odcedzić kapustę i ziemniaki, po czym ziemniaki utłuc, wymieszać z kapustą oraz boczkiem z cebulką. Doprawić pieprzem i paroma kropelkami maggi, wymieszać. Jeść na ciepło ze sztuką mięsa, mielonym kotletem, najlepszy jest z pieczonymi żeberkami.

Kto nie lubi boczku i smażonej cebuli, może zamiast tego dodać 2 łyżki smalcu, najlepiej ze skwarkami.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (12):

Sortuj komentarze:

Cieszę się że mogłam komuś zrobić "uciechę" ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń
Lukasz
  • Lukasz
  • 18.05.2012 17:24

Ale zrobiła mi Pani uciechę tym przepisem. Moja babcia robiła panszkraut, teraz mi się udało. Dzięki :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
hanka
  • hanka
  • 07.02.2012 19:28

u mnie w domu to uwielbiają wprost kochają ..pozdro

Komentarz został ukrytyrozwiń

PanI WeronikO! ja wiym lo co sie rozchodzi Panu Wyppichowi! To je fajniste! Pyrsk!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Oj. dzięki za przypomnienie tego pycha żarełka. Jadłam je u mojej sąsiadki, Ślązaczki z Mikołowa. Zaraz zrobię na kolację. Szwajcarzy to by to posypali serem i zapiekli w piecu i nazywałoby się gratin. Pozdrawiam Panią Weronikę i wszystkich

Komentarz został ukrytyrozwiń

Oj, dopiero teraz dostrzeglem, że przemila Pani Weronika tak ogromnie doceniala moją juz i tak niewątła osobe, a po daniach z jej polecenia, pewnie będę grubszy, niz dluższy, jednaj sie cieszę. Moze stworzymy wspolnie na W24 nurt kulinarny ślaski. Sadzę że warto. My uwielbiamy też kuchnie beskidzką, i co roku bawimy w Żywcu na probowackach jodla beskidzkiego, mamy ogromy zbior przepisow, ale i na nie przyjdzie pora. Zatem zachęcam nie tylko do publikowania przepisow z kuchni slaskiej ale i do pytań, rozważań, dyskusji. Pyrsk, Ludkowie!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Kornelius,ale żech sie uśmioła:)Zdaje mi sie że połowa ludzi nie bydzie wiedzieć o co sie tu rozchodzi:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Weroniko ... a mie se tak zdo, że muszymy naszym pobratyncom z za miedzy troszka smaku porobić ze tym Slonskim parszczyniem, może łoni tysz trocha zmieniom zdanie lo nos ślonzoków. Tosz na pierwy idzie Zur żonaty: Je to recepta na sztyry talyrze.
śćwiertka kiszonego żuru,woda kaś tam kole 2 litry, 1-zymbol czosku, jedno myńszo cebula, jedyn kilo kartofli, konseczek wyndzonki( mogom być tysz gnotki abo boczek) trocha wursztu, sól, cuker, maggi. Jak kery kchce wykwintnowo to do zupy do posiekane twarde jajo. A tera: we wodzie wyważyć wyndzone gnotki, obrać nieskorzyj z miensa i wciepnonć nazot do gorka.Warzyć pokrojone we kostka kartofle we gorku. Jak kartofle bydom mienke, zaloć żurym i wartko kwyrlać aby se nie osadzioł na dnie. Na koniec dać usmożono cebula na fecie by okrasić ta zupa. Można tysz uważyć zupa sama i na osobnym talyrzu dać usztampfowane kartofle okroszone cebulom i fetem ze szpyrkami. Zupa odsmakuje se ze cukrym, solom i maggom. Jo wiem, że zarozki we gazecie bydzie wielgachne larmo, że nie przystii, że my som we polsce, ale niech ros spróbujom te maszkety to bydom inaczyj godali.
A wiecie skond se wieła ta nazwa żur?

Komentarz został ukrytyrozwiń
gwizdek
  • gwizdek
  • 13.04.2011 14:36

Moja babcia robiła kiedyś tzw. porkę, to są gotowane ziemniaki z mąką ze skwarkami. Pychota :)
http://kuchnia.bobyy.pl/przepis/porka

Komentarz został ukrytyrozwiń

"uwielbiam" czytać takie rzeczy w porze obiadowej!:))) pozdrawiam!!:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.