Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pasty - ozdoby każdego stołu

Artur Koszczuk
Artur Koszczuk
Pasty służą przede wszystkim do sporządzania kanapek, tortów kanapkowych, przekąsek, a także do dekoracji.

Pasty przygotowuje się z różnych produktów odpowiednio zestawionych smakowo i kolorystycznie, a przepisy kulinarne na pasty są bardzo proste i szybkie w wykonaniu.

Pasty są bardzo dobrym dodatkiem do ziemniaków pieczonych w mundurkach, znakomitym nadzieniem do naleśników i świetnym farszem do warzyw, takich jak np. pomidory, ogórki, papryka czy listki cykorii. Należy tylko zawsze pamiętać, aby składniki było bardzo drobno posiekane.

Pasty odpowiednio udekorowane i podane są prawdziwą ozdobą stołu, a zwłaszcza zimnego bufetu na przyjęciach. Gotowe i schłodzone pasty można ułożyć w salaterce, udekorować korniszonami, papryką, pomidorami, marynowanymi grzybkami, kaparami, oliwkami, marynowaną kukurydzą, szczypiorkiem, pietruszką, listkami mięty czy bazylii itp., aby swoim wyglądem zachęcały do jedzenia. Na uroczystych okazjach pasty najlepiej podawać w surowych warzywach, gdyż naprawdę pięknie wyglądają nadziane nimi „łódeczki” z listków cykorii lub łodyg selera naciowego, a także pomidory, ogórki oraz strąki różnokolorowej papryki.

Dzięki pastom nawet kanapki nie są nudne. Różnorodność ich smaków oraz kolorów zachęca nawet największych niejadków do ich skosztowania.

Wśród past można wyróżnić kilka ich rodzajów: pasty warzywne i owocowe, pasty serowe, rybne oraz z drobiu.


Źródła:
Biblioteczka poradnika domowego
Opracowanie własne

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto