Pasty przygotowuje się z różnych produktów odpowiednio zestawionych smakowo i kolorystycznie, a przepisy kulinarne na pasty są bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Pasty są bardzo dobrym dodatkiem do ziemniaków pieczonych w mundurkach, znakomitym nadzieniem do naleśników i świetnym farszem do warzyw, takich jak np. pomidory, ogórki, papryka czy listki cykorii. Należy tylko zawsze pamiętać, aby składniki było bardzo drobno posiekane.
Pasty odpowiednio udekorowane i podane są prawdziwą ozdobą stołu, a zwłaszcza zimnego bufetu na przyjęciach. Gotowe i schłodzone pasty można ułożyć w salaterce, udekorować korniszonami, papryką, pomidorami, marynowanymi grzybkami, kaparami, oliwkami, marynowaną kukurydzą, szczypiorkiem, pietruszką, listkami mięty czy bazylii itp., aby swoim wyglądem zachęcały do jedzenia. Na uroczystych okazjach pasty najlepiej podawać w surowych warzywach, gdyż naprawdę pięknie wyglądają nadziane nimi „łódeczki” z listków cykorii lub łodyg selera naciowego, a także pomidory, ogórki oraz strąki różnokolorowej papryki.
Dzięki pastom nawet kanapki nie są nudne. Różnorodność ich smaków oraz kolorów zachęca nawet największych niejadków do ich skosztowania.
Wśród past można wyróżnić kilka ich rodzajów: pasty warzywne i owocowe, pasty serowe, rybne oraz z drobiu.
Źródła:
Biblioteczka poradnika domowego
Opracowanie własne
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?