Facebook Google+ Twitter

Philae wylądował na powierzchni komety 67P/Churyumov–Gerasimenko

Lądownik Philae, sondy kosmicznej Rosetta osiadł bezpiecznie na powierzchni komety 67P/Churyumov–Gerasimenko

This work is licenced under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 IGO (CC BY-SA 3.0 IGO) licence. The user is allowed to reproduce, distribute, adapt, translate and publicly perform this publication, without explicit permission, provided that the co / Fot. ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0Lądownik Philae, sondy kosmicznej Rosetta osiadł bezpiecznie na powierzchni komety 67P/Churyumov–Gerasimenko. Odłączenie od orbitera nastąpiło dziś rano o godz. 09:03 GMT/10:03 CET, a lądowanie o godz.16:02 GMT / 17:02 CET. Sonda wyruszyła w swą misję 10 lat temu w ramach projektu ESA. jest to pierwsze w historii lądowanie ziemskiego - na dodatek europejskiego - statku, czy aparatu kosmicznego na powierzchni komety. Lądownik Philae ma między innymi pobrać próbki podłoża i przekazać wyniki ich analizy na Ziemię.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Lądowanie oglądałem "na żywo". Piękna robota... grafików komputerowych...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.