Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

18419 miejsce

Pieczarka, "księżniczka" w świecie grzybów, ma dziś swoje święto!

22 kwietnia to Światowy Dzień Pieczarki. Nazwa tego grzyba znana jest już od XVIII wieku, a oznacza coś pieczonego, jednym słowem pieczarkę. Dziś Polska zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem ich produkcji.

Była sobie parka, pieczarek i pieczarka. Jedno drugie kochało i za sobą przepadało, a gdy przyszła obiadu pora, podano je na talerzu smakosza i amatora. / Fot. Sylwia LegutkoPieczarka to "księżniczka" pośród arystokratycznej hierarchii grzybowej, tuż po trufli. Znana jest już od średniowiecza, ale hodować pieczarki zaczęto dopiero w 1650 roku we Francji. Później ze względu na swój niepowtarzalny smak i możliwości kulinarne, pieczarki trafiły do pozostałych krajów europejskich. Dziś Polska zajmuje pierwsze miejsce w Europie pod względem ich produkcji. Pieczarki są bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Można je podawać na surowo, smażyć, grillować, większe kapelusze warto wypełnić nadzieniem. Możliwości kulinarnych z zastosowaniem pieczarek jest wiele: sosy, krokiety, zupy, kremy czy grzani itp. W przepisach często dodaje się do nich dużo cebuli i majeranku. / Fot. Sylwia Legutko

Najsmaczniejsze są młode, te o zamkniętych kapeluszach i o białym, jędrnym miąższu. Znana są różne odmiany: polna, żółtawa, szlachetna i polowa. Grzyby te są wrażliwe na warunki atmosferyczne. Spotykamy je jako uprawne lub dziko rosnące. Zbudowane w 91 procentach z wody. Są bogate w bardzo cenne dla organizmu związki mineralne: potas, żelazo, miedź, selen, zawierają prowitaminę D, która jest bardzo ważna dla ochrony kości. Zawierają śladowe ilości  / Fot. Sylwia Legutkotłuszczu, węglowodanów i błonnika. Najwięcej błonnika znajduje się w ogonkach. Mają niedużo fosforu, wapnia i magnezu. Są źródłem witaminy B1, B2, PP i C. W 100 gramach tych grzybów znajdują się zaledwie 34 kalorie. Mogą konkurować z mięsem, dzięki znacznej zawartości białka. Ponieważ nie zawierają cukrów, powinny znaleźć się w diecie diabetyków. Wśród pieczarek mamy i takie, które wykorzystywane są w lecznictwie.

Agaricus blazei Murill (Pieczarka blazei, ABM) - grzyb z Brazylii, który pierwotnie rósł dziko, został odkryty przeszło 40 lat temu. Stosowany jest w przypadku wielu chorób nowotworowych: działa skutecznie, hamując rozwój nowotworów i powodując remisję. Dobre wyniki lecznicze pieczarka ta daje przy nowotworze wątroby, nowotworze piersi i wirusowym zapaleniu wątroby typu A i C. Wszystko dlatego, że ograniczają działanie armatozy odpowiedzialnej za regulowanie / Fot. Sylwia Legutkoprocesów wytwarzania estrogenu. Są cenne w diecie osób, które cierpią na nowotwory estrogenozależne. Spożywanie pieczarek, tak jak i warzyw kapustnych, np. kalafiora czy brokuł, pomaga w walce z rakiem.

Pieczarki w Polsce doczekały się swoich świąt. Znane jest łosickie święto pieczarki "PIECZARKALIA" - obchodzone jest 20–21 września. Ideą przewodnią święta jest aktywizacja środowiska ludzi związanych z uprawą tych grzybów, zarówno w kraju, jak i zagranicą. Największa i najstarsza ogólnopolska impreza branży pieczarkarskiej odbywa się w Wielichowie. W tym roku obchody święta odbędą już po raz XVIII, w dniach 26-27 maja.

 / Fot. Sylwia LegutkoPieczarki swoje miejsce znalazły również w powieści J.R.R Tolkiena "Władca Pierścieni", były one ulubionym przysmakiem hobbitów. Te najlepsze rosły na bagnistych terenach Shire. Farmer Maggot uprawiał pieczarki na swoich polach. Z "Władcy Pierścieni" pamiętamy również, jak Frodo jako dziecko wykradał z pól Maggota owe przysmaki. Wiele lat później, gdy Frodo ponownie odwiedził Starego Maggota, ten podarował mu koszyk..., oczywiście pieczarek.

Te grzyby są naprawdę wyjątkowe i warto się z nimi "zaprzyjaźnić", na tyle, aby były częstszym gościem na naszych stołach. One maja moc, i to nie tylko smakową.

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Zygmunt Drzażdzyński
  • Zygmunt Drzażdzyński
  • 12.05.2012 13:20

Smaczne pieczarki ale o wiele bardziej smaczniejsze są grzyby shii-take uprawiane w Polsce od 30lat
Zawitały w naszym kraju prosto z Japoni i są uważane jako najstarsze uprawiane przez człowieka grzyby.
Przy ich uprawie nie stosuje się żadnych środków chemicznych są całkowicie ekologiczne. Natomiast kto
raz spróbował smak tych grzybów to zawsze do nich wraca. Wiele klinik medycznych na swiecie uznaje
je jako lecznicze, wspomagające działanie lecznicze różnych form raka,obniża poziom cholesterolu,obniża ciśnienie krwi, podnosi odporność na infekcje bakteryjne a nawet jest uważany jako jeden z naturalnych
afrodyzjaków. Ten grzyb ma zastosowanie przy produkcji leków a także kosmetyków.Zachęcam miłośników
smaków i grzybów do degustacji SHII-TAKE. Więcej informacji na na mojej stronie www.shii-take.pl
Pozdrawiam wszystkich miłośników grzybów SHII-TAKE JUTROSIN

Komentarz został ukrytyrozwiń
Gerard Stenc
  • Gerard Stenc
  • 23.04.2012 22:34

Mam wątpliwości,czy pieczarka jest wolna od aminocukru/kiedyś zwany grzybnikiem/podobnym do chityny ? Ale pieczarki lubimy bardziej zimą...

Komentarz został ukrytyrozwiń
Gosia
  • Gosia
  • 23.04.2012 21:01

Świetny artykuł ! Ja uwielbiam pieczarki !

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.