Facebook Google+ Twitter

Pieczywo pełne zdrowia. Jak upiec chleb w domu

Pachnący, złocisty, smaczny i zdrowy - to zalety jakie powinien mieć każdy chleb na naszym stole, ale bardzo rzadko można spotkać taki, który spełnia te wszystkie warunki. Dlatego zachęcam do upieczenia chleba w domu.

Po wielu próbach, poszukiwaniach i modyfikacjach udało nam się upiec w domu taki właśnie chleb. A oto przepis:

Chlebek 1 / Fot. Jacek Tymejczyk1 kg mąki pełnoziarnistej
½ szklanki siemienia lnianego
2,5 szklanki płatków owsianych ( ja używałem „Górskich”)
½ szklanki pestek słonecznika,
5 dag drożdży, ( najlepszy jest zakwas)
1 litr ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli

Drożdże należy pokruszyć, dodać cukier i zalać ciepłą wodą z solą, a następnie odłożyć na 10 min.

Chlebek 2 / Fot. Jacek TymejczykNastępnie bierzemy pozostałe składniki czyli mąkę, płatki owsiane, pestki słonecznika, dyni oraz siemię lniane. Mieszamy je w misie i dolewamy przygotowane, rozwodnione drożdże. Po dokładnym wymieszaniu ciasta wlewamy je do wysmarowanej olejem formy ( ja próbowałem jedną większą, ale najlepiej wychodzi w keksówkach). Ciasto nie może zajmować więcej niż połowę wysokości formy.

Odstawiamy formę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ja nagrzewam palnik na kuchence gazowej, wyłączam i w ten sposób mam już ciepłe miejsce)
wstawiam go do lekko nagrzanego piekarnika i piekę przez około 60 min. w temp.
200 C.

Chleb 3 / Fot. Jacek TymejczykPamiętam z dzieciństwa, jak mama piekła chleb i wyjmowała gorący bochenek, to smarowała skórkę słoniną, by była błyszcząca i bardziej pachnąca. My z małżonką smarujemy skórkę żółtkiem, co sprawia, że jest ona bardziej miękka i złocista.

Jest to bardzo prosty przepis, a chleb wychodzi przepyszny. Odkąd zaczęliśmy go w domu piec bardzo rzadko kupujemy pieczywo w sklepie ( w alarmowych sytuacjach). Nieziemsko smakuje z masełkiem i pomidorem lub z szyneczką domowej roboty.

Smacznego!

Rozpoczął się konkurs Dziennikarz obywatelski 2011 Roku. Zgłoś swój materiał! Zostań najlepszym dziennikarzem 2011 roku. Wygraj jedną z ośmiu zagranicznych wycieczek.


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

Ja stosuje zakwas ale nie każdy ma akurat zakwas.
Jeśli chodzi o zakwas to będzie osobny artykuł z proporcjami, a jeśli chodzi o drożdże to proszę przeczytać i nie zawsze wszystko jest biało czarne.

Drożdże są dobre dla nastolatka z trądzikiem, młodej kobiety, która chce mieć piękne, lśniące włosy, zestresowanego 40-latka i 70-letniego rekonwalescenta.
Dlaczego? Bo nie mają na rynku konkurenta, jeżeli chodzi o zawartość w nich witamin z grupy B.

Drożdże stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka, a oprócz witamin z grupy B, posiadają cały wachlarz substancji mineralnych takich jak: fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom. Są idealnym suplementem diety w przypadku problemów ze skórą lub włosami (przystopowane zostaje wypadanie, a nawet ich siwienie).
W aptekach są gotowe pastylki z drożdży piwnych, polecane w przypadku wielu dolegliwości. Łagodzą stany migrenowe, pomagają w leczeniu chorób układu krążenia, pobudzają układ odpornościowy. Są sprzymierzeńcem nadpobudliwych i znerwicowanych oraz cierpiących na bezsenność. Poprawiają koncentrację i utrzymują równowagę bakteryjną w antybiotykoterapii. Przeciwwskazaniem do zażywania drożdży jest alergia na nie.

Komentarz został ukrytyrozwiń
nie pokorny
  • nie pokorny
  • 08.03.2012 17:31

Nie każdy może zrobić w danej chwili zakwas , a po drugie drożdże przestają pracować po trzech dniach dla tego dawniej jadło się chleb czerstwy

Komentarz został ukrytyrozwiń
Sic Luceat Lux
  • Sic Luceat Lux
  • 08.03.2012 07:06

Zdrowy? Na drożdżach? Życzę udanej demineralizacji organizmu i truj się Pan sam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Obecnie używam mąkę pszenną ale robiłem także mieszanki mąk pszennej i żytniej.
A proponuje by każdy troszeczkę poeksperymentował, bo naprawdę warto.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kiedyś pewna koleżanka szwajcarska, po kilku latach pobytu w CH, zapytała mnie czy już piekę chleb w domu? Nie, !? eh,! to się jeszcze nie zeszwajcarzyłaś... - usłyszałam..
Hmmm. A teraz, widzę , że po upływie 20 lat i w Polsce chleb pieczony w domu wrócił do łask. I dobrze.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nie napisałeś, jakiej mąki używasz (pszennej czy żytniej). Ja piekę chleb według podobnego przepisu, ale mieszam mąkę żytnią z pszenną. Ponadto dodaję zakwas, sezam, otręby, no i te składniki, które Ty wymieniłeś.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.