Facebook Google+ Twitter

Piknik w Krzemionkach: jak jadano w neolicie

Nie tylko do smakoszy adresowany jest piknik, na który zaprasza Muzeum Historyczno - Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim do rezerwatu Krzemionki w najbliższy świąteczny weekend.

Smaki neolitu w rezerwacie Krzemionki. / Fot. Artur Bokła/materiał Muzeum Historyczno - Archeologicznego w Ostrowcu ŚwiętokrzyskimTo, co jedli i jak przygotowywali pożywienie ludzie w pradziejach, będzie tematem przewodnim spotkania "Smaki neolitu", który odbędzie się w zrekonstruowanej osadzie w Krzemionkach w dniach 26 - 29 maja 2016 roku.
- Czy wiecie, jak przygotowywali posiłki nasi przodkowie w epoce kamienia? Czy znacie specjały tej kuchni? Chcecie poznać pradziejowe receptury i przepisy? - pyta retorycznie Kamil Stelmasik z Działu Promocji, Współpracy i Projektów Muzeum Historyczno - Archeologicznego w Ostrowcu Świętokrzyskim. - Prowadzący zajęcia i pokazy na terenie neolitycznej osady w Krzemionkach odpowiedzą na wasze pytania, podzielą się wiedzą o pradawnych technikach wytwarzania pożywienia, uprawy roli i o rzemiosłach, które na przestrzeni dziejów rozwijał człowiek.

Odwiedzający Krzemionki będą mogli skosztować pieczonego mięsa, chleba oraz potraw z soczewicy. Główna degustacja odbędzie się w sobotę (28 maja) o godzinie 12.00. Uczcie smakowej będzie towarzyszył wypał ceramiki. Zainteresowanych organizatorzy zapraszają w niedzielę o godzinie 15.00 na otwarcie pieca. Udział w spotkaniu jest bezpłatny.


Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Smaczna propozycja...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.