Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piknik w Krzemionkach: jak jadano w neolicie

Redakcja
Smaki neolitu w rezerwacie Krzemionki.
Smaki neolitu w rezerwacie Krzemionki.
Nie tylko do smakoszy adresowany jest piknik, na który zaprasza Muzeum Historyczno - Archeologiczne w Ostrowcu Świętokrzyskim do rezerwatu Krzemionki w najbliższy świąteczny weekend.

To, co jedli i jak przygotowywali pożywienie ludzie w pradziejach, będzie tematem przewodnim spotkania "Smaki neolitu", który odbędzie się w zrekonstruowanej osadzie w Krzemionkach w dniach 26 - 29 maja 2016 roku.
- Czy wiecie, jak przygotowywali posiłki nasi przodkowie w epoce kamienia? Czy znacie specjały tej kuchni? Chcecie poznać pradziejowe receptury i przepisy? - pyta retorycznie Kamil Stelmasik z Działu Promocji, Współpracy i Projektów Muzeum Historyczno - Archeologicznego w Ostrowcu Świętokrzyskim. - Prowadzący zajęcia i pokazy na terenie neolitycznej osady w Krzemionkach odpowiedzą na wasze pytania, podzielą się wiedzą o pradawnych technikach wytwarzania pożywienia, uprawy roli i o rzemiosłach, które na przestrzeni dziejów rozwijał człowiek.

Odwiedzający Krzemionki będą mogli skosztować pieczonego mięsa, chleba oraz potraw z soczewicy. Główna degustacja odbędzie się w sobotę (28 maja) o godzinie 12.00. Uczcie smakowej będzie towarzyszył wypał ceramiki. Zainteresowanych organizatorzy zapraszają w niedzielę o godzinie 15.00 na otwarcie pieca. Udział w spotkaniu jest bezpłatny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto