Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

15148 miejsce

Piwowarstwo domowe. Prosty przepis na dobre piwo

Piwo za dwa złote może być smaczne pod warunkiem, że uwarzysz je sam. Piwowarstwo domowe staje się coraz bardziej popularnym hobby.

Piwo domowe / Fot. Michał MikinaJeśli masz trochę czasu, jesteś cierpliwy, pracowity i oczywiście lubisz dobre piwo, to możesz spróbować swoich sił w domowej produkcji tego napoju. Oprócz wyżej wymienionych cech potrzebować też będziesz około 400 złotych na skompletowanie niezbędnego sprzętu oraz zakup surowców. Specjalistyczne sklepy internetowe uwzględniają potrzeby tych, którzy są na początku drogi piwowara amatora, oferując gotowe komplety akcesoriów do uwarzenia swojej pierwszej warki. Możesz zredukować koszty o około 1/4 jeśli posiadasz lub możesz pożyczyć 30-litrowy garnek. Czemu taki duży? Po prostu na uwarzenie mniejszej porcji szkoda czasu a będziesz go potrzebował nie mało o czym w dalszej części artykułu. Do tego m.in., pojemniki fermentacyjne, wężyki do przelewania piwa, środek do dezynfekcji, kapslownica oraz rzecz jasna zestawy surowców dobierane w zależności od stylu piwa. Tutaj także sklepy internetowe dysponują "gotowcami", w składy których wchodzą odpowiednie słody i chmiele a także wskazówki dotyczące wyboru najlepszych do danego stylu drożdży.

Zanim zdecydujesz się na wydanie niemałej skądinąd sumy pieniędzy powinieneś opanować szczegóły procesu produkcji piwa w domu. Nie są to czynności skomplikowane jednak aby wykonać je poprawne należy przyswoić sobie wiedzę na temat zakresu temperatur, w jakich skrobia zawarta w słodzie zostaje przetwarzana na cukry, zapoznać się z pewnymi szczegółami dotyczącymi pracy drożdży, czyli fermentacji itp. Podstaw teoretycznych możesz poszukać na dwóch forach internetowych przeznaczonych dla domowych piwowarów: browar.biz, i piwo.org. W odpowiednich wątkach znajdziesz instrukcje warzenia piwa „krok po kroku”. Możesz także cały proces obejrzeć w formie filmowej za pośrednictwem witryny youtube. Sporą popularnością cieszą się tam materiały Tomasza Kopyra, współzałożyciela Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych oraz piwowara współpracującego z Browarem Widawa, z serii „Warzę z Kopyrem”. Poza tym, w większych miastach od czasu do czasu organizowane są pokazy warzenia, które najczęściej odbywają się w pubach serwujących piwa regionalne.

Gdy już zdobędziesz odpowiednią wiedzę oraz zrobisz konieczne zakupy, powinieneś zaplanować sobie dzień wolny w firmie lub zrezygnować z sobotniego wypoczynku ponieważ czeka cię dosyć ciężka, wielogodzinna praca. Na uwarzenie piwa potrzebujesz bowiem 6-8 godzin i tego czasu nie da się skrócić. Oprócz czynności związanych bezpośrednio z przygotowaniem brzeczki piwnej musisz także liczyć się z myciem i dezynfekcją sprzętu oraz ogarnięciem bałaganu w kuchni, który powstanie bez wątpienia. Po dwóch, trzech tygodniach potrzebnych na fermentację będziesz musiał także wygospodarować sobie kilka godzin na rozlanie piwa do butelek lub innych zbiorników (np. kegów). Na tym jednak nie koniec, bo zanim w pełni cieszyć się będziesz smakiem swojego portera, pilsa lub weizena minie przynajmniej kilka tygodni. Jest to czas potrzebny do refermentacji, czyli nasycenia piwa dwutlenkiem węgla, po której nasze piwo zyska mniej lub bardziej obfitą i trwałą pianę a także do leżakowania, czyli przetrzymania piwa w niższej temperaturze w celu sklarowania. Początki bywają trudne jednak jeśli po drodze twoje pierwsze piwo nie złapie jakiegoś zakażenia, to z pewnością będziesz z niego dumny a efekt otwieranej butelki z charakterystycznym „syknięciem” zrobi duże wrażenie na twoich znajomych. Surowce potrzebne do uwarzenia piwa o objętości 20 litrów np. w stylu Pale Ale lub Stout są dostępne w cenie 40-50 złotych, zatem koszt jednej półlitrowej butelki, wynosi niewiele ponad złotówkę, co z pewności przemawia do wyobraźni każdego, kto takiego domowego, smacznego i jak się okazuje bardzo taniego piwa spróbuje. Musisz się jednak liczyć z Piwo domowe / Fot. Michał Mikinawiększym zużyciem wody, gazu oraz środków czystości i do dezynfekcji a także wziąć pod uwagę czas i energię jakie przeznaczasz na swoją pasję o wyrozumiałości ze strony pozostałych domowników nie wspominając.

Oprócz satysfakcji związanej z produkcją piwa wysokiej klasy (tak, tak, w swojej kuchni możesz uwarzyć piwo z „najwyższej półki”), piwowarstwo domowe otworzy przez tobą całkiem nowe horyzonty w sferze browarnictwa. Wertowanie różnych receptur oraz poznawanie technologii warzenia sprawi, że piwo raz na zawsze przestanie ci się kojarzyć z jasnym pełnym najczęściej niestety marnej jakości. Po jakimś czasie, nawet obudzony w środku nocy podczas burzy z piorunami będziesz w stanie wymienić style piwa typowe dla Wysp Brytyjskich, Belgii, Niemiec i Polski (porter bałtycki i piwo grodziskie, to nasze narodowe skarby w tej dziedzinie) a scharakteryzowanie walorów amerykańskich chmieli przyjdzie ci z taką samą łatwością jak recytacja pierwszych wersów „Pana Tadeusza”.

Swoje umiejętności będziesz mógł poddać ocenie profesjonalnych sędziów podczas licznych konkursów dla piwowarów domowych. Czasami zwycięzca takiej imprezy dostaje szansę na uwarzenie piwa według swojej receptury w profesjonalnym browarze. W zeszłym roku aż dwukrotnie taką okazję miał Czesław Dziełak, którego piwo w stylu Imperial India Pale Ale wygrało w Konkursie Piw Domowych w Żywcu a w Warszawskim Konkursie Piw Domowych największe uznanie w opinii jurorów zdobył jego American India Pale Ale. Obie receptury zastosowano do uwarzenia komercyjnych piw przez Browar Bracki (IIPA) oraz Browar Ciechan (AIPA).

Jednak w piwowarstwie domowym chodzi przede wszystkim o radość jaką daje samodzielne stworzenie takiego piwa, na jakie mamy ochotę i jakie nam najbardziej smakuje a także świadomość, że sami możemy kształtować i zaspokajać swój gust.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.